Coriandru (coriander)

Coriandrul,

o planta cunoscuta mai ales pentru aroma pe care o da mancarurilor, vindeca numeroase boli. Daca ar fi sa incepem sa vorbim despre asta ar trebui sa spunem ca faciliteaza digestia persoanelor care au o bila lenesa, combate balonarile, constipatia si lupta cu greturile din raul de masina. Foarte important insa stiut de catre putine mamici este faptul ca aceastaplanta este indicata si la inceputul bolilor copilariei (rubeola, rujeola, varicela), deoarece provoaca transpiratia, activeaza circulatia sanguina si favorizeaza eruptiile cutanate, ceea ce scurteaza timpul vindecarii. De asemenea, va scapa in cel mai scurt timp de gripe si raceli. Fierbeti 5 – 10 minute doua linguri de coriandru proaspat in doua cani de apa si beti cantitatea ramasa dupa masa de pranz sau inainte de culcare, veti vedea in surt timp efectele pozitive.

Daca ar fi sa vorbim despre coariandrul in bucatarie ar trebui sa spunem ca acesta este fratele aproape geaman al patrunjelului, cel putin la aspect, coriandrul (Coriandrum sativum) este oplanta originara de pe actualul teritoriu al statului Israel, dar si din regiunea Mediteraneeana, cultivata din abundenta insa in prezent si in sudul Europei sau alte regiuni ale Asiei. Aroma acestei plante cu calitati de condiment este insa diferita fata de cea a patrunjelului. Coriandrul se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana. Despre coriandru trebuie sa mai stiti ca 100 de grame de coriandru proaspat asigura 45 % din necesarul zilnic de vitamina C si 37 % din cel de vitamina A. In aceeasi cantitate se gasesc 4 grame de carbohidrati (dintre care 3 grae de fibre), doua grame de proteine si jumatate de gram de grasimi. Atat coriandrul proaspat cat si semintele acestuia, controleaza nivelul de zahar din organism, mentin colesterolul la un nivel scazut si au proprietati antimicrobiene.

 

Un comentariu


  1. Imi spune cineva unde gasesc ierburi aromatice cu radacina in asortiment mai mare ? sau condimente in asortiment ?
    Multumesc anticipat …

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea