Consumul de soia – benefic sau periculos?

Blamată în „epoca de aur” şi recomandată acum de nutriţionişti, soia este nelipsită din orice dietă menită să ne vindece de bolile cronice În China Antică, soia era considerată o cultură sacră, alături de orez, grâu, orz şi mei, planta fiind inclusă pe lista alimentelor miraculoase. La noi, soia a devenit un aliment al dietei sănătoase şi vegetariene, un înlocuitor al cărnii şi al produselor lactate. Lipsită de colesterol, bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, soia este considerată de specialişti proteina perfectă. Unele studii realizate până acum atestă faptul că soia este indicată în anumite afecţiuni şi reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, previne osteoporoza, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetici şi reduce inflamările.

Controverse

În schimb, alţi cercetători din Statele Unite, unde soia a devenit un aliment „naţional”, fiind cultivată pe suprafeţe foarte mari, atrag atenţia asupra consumului de soia, deoarece anumite componente ale acestei plante pot provoca alergii, disfuncţionalităţi ale glandei tiroide şi ale funcţiilor endocrine, iar în doze mari poate provoca chiar cancer. Mai mult, în anul 1975, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că boabele acestei plante au efecte negative şi asupra sistemului imunitar al organismului. Aceştia susţin că tripsina, un inhibitor care se regăseşte în boabele de soia, împiedică producerea anticorpilor, iar sistemul imunitar nu mai poate fi aprovizionat cu anticorpii corespunzători şi cu limfocite. Prin urmare, cercetătorii canadieni susţin că soia duce la apariţia cancerului tirodian şi la nivelul pancreasului.

Laptele de soia

Şi în ceea ce priveşte laptele de soia părerile specialiştilor sunt împărţite. Unii recomandă să consumăm zilnic o cană cu lapte de soia, deoarece conţine şapte grame de proteine, 4 grame de carbohidraţi, patru grame de grăsimi şi zero colesterol. În plus, laptele din soia asigură organismului cantitatea necesară de vitamine din grupa B, iar unele sortimente din lapte de soia mai conţin un adaos de vitamine, D, E şi B12 şi calciu. În schimb, alţii susţin că laptele de vacă este mai sănătos, deoarece conţine carbohidraţi, vitamine, grăsimi şi minerale, fiind şi o sursă bună de nutrienţi esenţiali. Aşadar, o cană cu lapte de vacă conţine opt grame de proteine şi 12 grame de carbohidraţi, care asigură unui adult 30% din doza zilnică de calciu şi 50% din doza de vitamina B12.

Mezelurile de soia

În ceea ce priveşte mezelurile din soia, crenvurştii, pateul sau salamul din soia, specialiştii de la noi susţin că acestea sunt sănătoase doar în cazul în care conţin numai mirodenii naturale, nu şi E-uri. Astfel, crenvurştii şi pateul vegetal conţin multe E-uri periculoase pentru sănătate. Unele sortimente de cârnaţi conţin proteină vegetală din soia, dar şi ingrediente periculoase, stabilizatori şi polifosfaţi, iar unele dintre salamurile vegetale conţin, pe lângă proteină de soia, şi importante cantităţi de E-uri. Altfel spus, soia cuburi care conţine numai făină de soia degresată poate fi consumată fără probleme la prepararea supelor sau a tocăniţelor, soia felii pentru şniţele este la fel de sănătoasă, preparată la grătar, iar brânzeturile din soia sunt indicate de nutriţionişti, deoarece conţin numai extract de soia şi saramură. Recent, specialiştii au anunţat că persoanele care consumă ocazional produse procesate tradiţional pe bază de soia, dar în general au o dietă echilibrată, nu trebuie să se teamă de efectele negative ale acestor alimente. Dar cei care consumă frecvent produse din soia, mai ales din categoria celor intens procesate, trebuie să renunţe la acest mod de alimentaţie.

ATENŢIE: pentru a evita pericolul la care ne expunem consumând produse din soia, trebuie să ţinem cont de trei reguli:

1. Evită produsele ale căror ingrediente au fost intens procesate – proteine de soia izolate sau concentrate, proteine texturate.
2. Evită produsele din soia care conţin ingrediente modificate genetic.
3. Consumă soia ocazional şi introdu în meniu carne slabă şi legume, pentru ca organismul tău să primească o cantitate suficientă de proteine.

Timpul Suplimentul „Femeia”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea