Dieta mediteraneană te păstrează în formă maximă

Dieta mediteraneană are la bază principii foarte simple şi nu impune un meniu care trebuie respectat cu stricteţe la cele trei mese principale ale zilei. Dieta se bazează pe consumul de legume, fructe şi sucuri de fructe, seminţe oleaginoase, ulei de măsline (extravirgin), cereale integrale, peşte, fructe de mare, brânză, ouă, iaurt, condimente proaspete, miere de albine (în loc de zahăr) şi vin roşu (consumat cu moderaţie).Lunar este recomandat consumul de carne roşie (vită, porc, vânat, miel).

Săptămânal poţi mânca dulciuri, ouă, peşte şi carne de pui.

Zilnic trebuie să consumi şase pahare de apă, un pahar de vin roşu, lactate, ulei de măsline, legume şi fructe, cartofi şi produse ce au la bază făină integrală.

Alimente recomandate în dieta mediteraneană:

LEGUME: roşii, castraveţi, ardei gras, ardei iute, salată verde, ridichi, dovlecei, ceapă, cartofi, morcovi, ciuperci, măsline, varză, conopidă, broccoli, spanac, urzici, vinete, fasole, mazăre, năut şi linte

FRUCTE: portocale, mandarine, pomelo, grapefruit, lămâi, mere, pere, piersici, kiwi, curmale, fructe de pădure, cireşe, căpşuni, struguri, caise, pepene galben şi roşu, prune şi smochine

PEŞTE ŞI FRUCTE DE MARE: caracatiţă, calamar, midii, creveţi, crabi, homari şi languste

CONDIMENTE PROASPETE: busuioc, oregano, pătrunjel, tarhon, mentă, chimen, coriandru, rozmarin şi usturoi

SEMINŢE OLEAGINOASE: caju, migdale, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in şi nuci (crude, nu prăjite).

ULEI DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN

VIN ROŞU: un pahar pe zi, la cină.

Ce conţin alimentele recomandate în această dietă:

– Legumele sunt bogate în fibre şi sărace în grăsimi. Sunt o excelentă sursă de vitamine, C şi E şi minerale (calciu, potasiu, fier, megneziu) şi fitonutrienţi cu rol important împotriva apariţiei cancerului.
– Fructele şi seminţele oleaginoase sunt bogate în grăsimi nesaturate, minerale, vitamine şi proteine. Ele întăresc sistemul imunitar şi scad colesterolul LDL din sânge.
– Cerealele integrale conţin fibre solubile şi insolubile cu efect antioxidant şi antiinflamator, previn constipaţia şi înmulţirea celulelor tumorale.
– Peştele şi fructele de mare conţin proteine de calitate superioară, minerale (iod, fosfor, calciu, potasiu), vitamine (A, D şi E), acizi graşi esenţiali (omega 3 şi omega 6). Consumul zilnic de peşte duce la scăderea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare, a colesterolului şi trigliceridelor, precum şi a osteoporozei.
– Uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi monosaturate, fiind un extraordinar protector cardiac. În plus, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi previne constipaţia.
– Vinul roşu conţine antioxidanţi, fiind benefic pentru sănătatea inimii, previne apariţia cheagurilor de sânge şi reduce riscul îmbolnăvirii de cancer.

Nu uita să faci mişcare!
Pentru ca dieta mediteraneană să aibă un efect complet, nu uita de mişcare. Specialiştii susţin că, pe lângă beneficiul arderii caloriilor care te ajută să slăbeşti, mişcarea zilnică ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. Pentru început, este recomandat să mergi zilnic pe jos cel puţin 30 de minute, iar apoi să schimbi gradual intensitatea efortului (alergare sau exerciţii practicate la sală, dacă medicul recomandă).

Exemplu de dietă zilnică
Iată un meniu pe care îl poţi consuma la cele trei mese dintr-o zi, dar, cu siguranţă, în funcţie de preferinţe vei putea realiza şi alte meniuri combinând alimentele recomandate.

Mic dejun
Omletă, o chiflă integrală şi o portocală.

Prânz
Salată asortată de legume cu o lingură de ulei de măsline, o chiflă integrală şi un grapefruit.

Cina
Salată de fasole boabe, un piept de pui la grătar stropit cu o lingură de ulei de măsline, un măr copt la cuptor cu scorţişoară şi un pahar de vin roşu.

 

2 comentarii

  1. Name (obligatoriu)Ileana Lelea says:

    Nu am mai mult sa spun doar ca imi place tare! Excelent! Continuati la fel si vom fi mai sanatosi!


  2. Ma bucur sa aud asta 🙂 numai bine

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea