Masa de sărbătoare: mâncăruri tradiţionale, dar şi reţete exotice

Fiind o sărbătoare magică, românii şi nu numai sărbătoresc Crăciunul cu mare fast, cu speranţă, veselie, mâncăruri tradiţionale şi reţete culinare delicioase.

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipează Crăciunul. Începând cu această zi, pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu preţuit de toată lumea.

Savoarea gustului de sărbătoare
Mâncărurile tradiţionale sunt cele mai importante în preajma sărbătorilor de iarnă. Astfel că de pe masa de Crăciun nu ar trebui să lipsească colacii, piftia din curcan sau din porc, sarmalele (în foi de varză sau de viţă) cu mămăliguţă şi smântână, cârnaţii din porc, cozonacul sau ciorba de potroace. La acestea, majoritatea gospodinelor au adăugat şi salata boeuf, devenită şi o reţetă culinară tradiţională. Nelipsite de pe masa de Crăciun ar trebui să fie nucile şi ouăle, cu o simbolistică complexă (rezistentă în timp, eternitatea), prea puţin cunoscută de mulţi dintre noi.

Reţetele exotice personalizează masa
Reţetele culinare de Crăciun dau savoarea gustului de sărbătoare. Dacă mâncărurile tradiţionale vă oferă senzaţia unei mese prea îmbelşugate, optaţi pentru varianta reţetelor culinare exotice sau a unor reţete de dulciuri mai uşoare. Pentru a oferi diversitate mesei de Crăciun şi pentru a tenta invitaţii să se îndulcească, alegeţi un desert răcoros, uşor de preparat, ideal pentru a încheia aşa cum se cuvine o masă de Crăciun. Dacă v-aţi plictisit să preparaţi aceleaşi reţete culinare în fiecare an, încercaţi savoarea mâncărurilor exotice, ideale mai ales pentru persoanele care ţin o cură de slăbire sau cele al căror organism nu permite consumul de grăsimi. Preparatele din curcan sau pui, sau peşte în locul cărnii de porc, salată de fructe de mare, reţetele cu spanac sau pepene galben sunt unele dintre mâncărurile exotice recomandate pentru a fi în formă în preajma sărbătorilor sau pentru a da jos kilogramele în plus acumulate în urma consumului mare de grăsimi.
Cu astfel de reţete, veţi diversifica şi personaliza masa de Crăciun, iar invitaţii dumneavoastră vor fi, cu siguranţă, mai mult decât mulţumiţi. Deşi recomandate, în special, în timpul sezonului cald, reţetele culinare din fructe şi mâncărurile exotice vă vor aduce în casă căldura zilelor de vară, atât de dorite în toiul iernii. Dacă bucătăria românească tradiţională vă aminteşte
de Crăciunul copilăriei, bucatele exotice vor da autenticitate, personalizând totodată masa de Crăciun.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea