Iarna şi alimentaţia corectă: 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsimi

Este nevoie să mâncăm mai mult iarna? Trebuie să consumăm neapărat anumite alimente? Acestea sunt întrebări pe care şi le pun foarte mulţi, gândindu-se cum să facă faţă mai bine temperaturilor scăzute.

Specialiştii susţin că o alimentaţie adecvată ne ajută să suportăm mai uşor frigul, umiditatea, dar şi oboseala sau depresia care se instalează deseori în acest sezon. Un plan corect de alimentaţie trebuie să includă 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime, susţin nutriţioniştii.

Grăsimi
Consumul de grăsimi are un rol deosebit pentru organism, deoarece stochează energia şi întăreşte sistemul imunitar. Cele mai bune grăsimi sunt cele provenite din peşte, somn, somon, crap sau macrou. Deşi carnea de porc nu lipseşte din alimentaţia noastră în sezonul rece, ar trebui să consumăm mai mult carne de vită, mai bogată în proteine.

Legume şi fructe
Foarte indicate sunt legumele bogate în proteine cum ar fi fasolea, lintea, cartofii dulci, dovleceii sau mazărea. Iar necesarul de vitamine, minerale şi fibre îl poţi lua din citrice, mere, banane, fructe uscate sau compoturi.

Supe
Sunt un remediu excelent împotriva frigului, de aceea trebuie consumate în fiecare zi. Apa caldă încălzeşte şi hidratează organismul, legumele asigură „porţia” de vitamine şi minerale, iar carnea oferă proteinele.

Condimente şi mirodenii
Foloseşte din belşug condimente şi mirodenii, care au capacitatea de a stimula funcţiile organismului şi au diverse proprietăţi curative. Multe dintre ele îmbunătăţesc digestia, stimulează sistemul nervos şi combat răceala.

Iaurt
Potrivit ultimelor studii realizate de cercetători, probioticele, care se găsesc în cultura activă a iaurtului, micşorează simptomele virozelor respiratorii cu până la două zile. Aşadar, consumă zilnic acest aliment delicios, care te va ţine departe de răceală.

Alcoolul scade rezistenţa organismului!
Multe persoane sunt tentate să apeleze la un pahar de alcool pentru a se încălzi. Dar această metodă nu este tocmai indicată, deoarece consumul de alcool creează o senzaţie de căldură falsă, pe termen scurt. În plus, alcoolul scade rezistenţa organismului, aşa că optează cu încredere pentru ceai, lapte sau ciocolată caldă.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea