O lady la masă – Tacâmurile primare (I)


La orice masă, o lady va găsi două tacâmuri primare: o furculiţă şi un cuţit. În funcţie de caracterul ocaziei şi de numărul de feluri de mâncare, i se pot oferi mai multe furculiţe şi cuţite. De asemenea, i se pot da una sau mai multe linguri. Dar modul în care se folosesc tacâmurile nu diferă de la un preparat culinar la altul şi nici de la o masă la alta. O lady îşi va găsi intotdeauna cuţitul în dreapta farfuriei. Dacă este aşezat corect, lama va fi îndreptată spre farfurie, tradiţie bazată pe presupunerea că majoritatea persoanelor sunt dreptace. O lady nu va face caz de cât de curate sau nu îi sunt tacâmurile. Dacă descoperă că vreunul din ele nu este perfect spălat, va cere altul, dar în niciun caz nu va încerca să îl cureţe cu şervetul.
Cuţitul de masă. Este cuţitul standard pe care o lady îl găseşte ori de câte ori se aşază la masă. Uneori se poate să găsească şi un cuţit de peşte, ceea ce indică faptul că i se va servi peşte la primul fel. Dacă în faţa ei se află două cuţite de masă, când se serveşte primul fel de mâncare, o lady va folosi cuţitul aflat cel mai departe de dreapta sa.
Dacă i s-a servit un fel de mâncare şi a rămas fără cuţite, va cere pur şi simplu chelnerului: „Îmi puteţi aduce un cuţit, vă rog?”.
Cuţitul de peşte. O lady recunoaşte cuţitul de peşte graţie lamei late, în formă de arc, potrivită pentru tăierea cărnii moi a peştelui.
Cuţitul de friptură. Cuţitele de friptură sunt în general disponibile în restaurante, iar o lady poate cere unul acolo. Acasă la
cineva, însă, nu va cere niciodată cuţit de friptură. E posibil ca gazda să nu-l aibă la îndemână. În plus, doamna nu doreşte să ofenseze amfitrionul sugerând că i s-a servit un cotlet prea tare…
Cuţitul de unt. Numit şi „cuţit de întins untul”, acesta poate fi găsit chiar deasupra furculiţelor, în partea din stânga sus a farfuriei. Doamna îl va folosi ca să întindă untul, gemul sau marmelada pe pâine. Acest cuţit nu are altă funcţie.
Furculiţa de masă. Furculiţa de masă e cea standard. Dacă unei doamne i se oferă mai mult de o furculiţă de masă, o foloseşte pe fiecare pe măsură ce i se aduc alte feluri de mâncare.
Furculiţa de salată. Ceva mai scurtă decât furculiţa de masă, cea de salată are dinţii mai laţi, ceea ce uşurează prinderea
verdeţurilor uşor uleioase. Deşi salatele sunt servite uneori la felul întâi, ele pot fi oferite şi după antreu. Această furculiţă
specială nu va fi folosită până ce nu se serveşte salata.
(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea