O lady la masă – Tacâmurile primare (II)

Furculiţa pentru creveţi. Cunoscută şi drept „furculiţa pentru fructe de mare” sau „furculiţa de cocktail”, furculiţa pentru creveţi e pusă pe masă numai atunci când se serveşte un aperitiv constând în peşte rece sau moluşte. Spre deosebire de celelalte furculiţe, aceasta este aşezată în dreapta farfuriei.

Lingura de supă. O lady va găsi lingura de supă în dreapta farfuriei. Asta îi indică faptul că i se va servi supă. Acestei linguri i se poate spune şi „lingură de desert”. Dacă trebuie folosită la desert, ea va fi aşezată deasupra farfuriei. O lady o va recunoaşte datorită poziţiei orizontale.

Linguriţa de ceai. Dacă o lady se aşază la masă şi găseşte o linguriţă de ceai aproape de farfuria de serviciu, ştie că nu trebuie s-o folosească decât mai târziu, în momentul în care i se va servi ceai sau cafea. Atunci o va utiliza ca să amestece uşor în lichid. (Nu ca să pună zahăr din zaharniţă!) De cele mai multe ori, cafeaua şi ceaiul vor fi puse pe masă împreună cu linguriţele lor.

Linguriţa pentru ceaiul cu gheaţă. O lady foloseşte linguriţa cu mâner lung pentru ceaiul cu gheaţă, ca să amestece zahărul sau alţi îndulcitori şi lămâia în ceai, în frappé sau în alte băuturi cu gheaţă. Această linguriţă e utilă mai ales că asemenea băuturi sunt, de obicei, servite în pahare înalte.

Furculiţa de salată pentru mesele oficiale. La prânzurile din sălile de masă ale corporaţiilor persistă o tradiţie ciudată: furculiţa de salată (cea cu dinţi mai scurţi şi mai depărtaţi) este plasată spre interior, mai aproape de farfurie decât furculiţa pentru felul principal, deşi uneori salata este servită prima. Deoarece o lady presupune că la cel dintâi fel de mâncare va folosi prima furculiţă disponibilă, această tradiţie a dus la o serie de momente incomode pentru generaţii de potenţial angajaţi emoţional. În asemenea situaţii, o lady urmează exemplul gazdei.

O lady polivalentă

O lady îşi poate folosi furculiţa şi cuţitul fie în stilul american, fie în cel continental. În stilul strict american, ea le foloseşte pentru a tăia o bucată de carne sau de legumă, apoi lasă cuţitul pe marginea farfuriei şi trece furculiţa în mâna dreaptă. În acest stil, doamna îşi foloseşte numai mâna dreaptă pentru a mânca, asigurându-se că ţine dinţii furculiţei în sus. În stilul continental, o lady ţine furculiţa cu mâna stângă tot timpul, aşa cum a ridicat-o din stânga farfuriei. După ce utilizează cuţitul şi furculiţa ca să taie carnea sau legumele, ea aşază cuţitul pe farfurie şi duce mâncarea la gură folosind mâna stângă, cu dinţii furculiţei întorşi în jos. O lady poate folosi stilurile menţionate oricum şi oricând doreşte. Nu trebuie să se conformeze comportamentului altcuiva de la masă în această privinţă.

Stilul continental

Stilul american

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea