Sticlăria

De-a lungul timpului, ceştile şi paharele au fost proiectate şi îmbunătăţite pentru a servi aproape orice băutură posibilă. O lady trebuie să înveţe să le recunoască, astfel încât, aşezată la masă, să ştie ce i se va oferi de băut.

Paharul de apă este suficient de mare ca să nu necesite să fie umplut prea des. Poate fi folosit şi pentru ceai cu gheaţă sau suc.

Paharul de vin alb are piciorul lung şi cupa subţire. Forma a evoluat în aşa fel, încât să ţină degetele băutorului cât mai departe de cupă, pentru ca vinul să rămână rece. Paharul înalt împiedică pe cât posibil „trezirea” vinului.

Paharul de vin roşu are exact funcţia opusă celui de vin alb. Cupa e largă, pentru a putea fi cuprinsă în palmă şi vinul să se încălzească uşor de la mână.

Cupa de şampanie ajută la păstrarea bulelor splendidului vin de sărbătoare pentru care a fost creată. Forma delicată ajută la menţinerea efervescenţei şampaniei.

Paharul pentru băuturi lungi – înalt, cilindric – este folositor la orice petrecere cu bar. Poate fi utilizat pentru ceai cu gheaţă, suc sau orice combinaţie de alcool şi un „mixer” (adică apă tonică, apă minerală, suc de merişor, suc de portocale sau oricare altă băutură non-alcoolică). Amestecul de alcool cu un „mixer” face băutura „lungă”. Dacă băutura conţine exclusiv alcool cum se întâmplă la martini, numai atunci este numită cocktail.

Paharul plat – tradiţional, scund şi din sticlă groasă – este preferat pentru băuturile cu alcool nediluat, precum scotch cu gheaţă sau martini „on the rocks” („on the rocks” înseamnă că alcoolul sau amestecul de alcool e turnat peste cuburile de gheaţă). Paharul plat şi-a luat numele de la un minunat cocktail din anii ’20 şi ’30 – un amestec de bourbon, bitter, suc de portocale şi zahăr cu puţină apă minerală, servit într-un pahar scurt.

Paharul plat dublu, mai înalt, a devenit paharul clasic de cocktail. Poate fi folosit pentru ceai cu gheaţă, suc, votcă cu apă tonică sau pentru orice cocktail simplu. Asigură mai mult loc pentru lichid decât cel plat simplu.

Paharul de coniac a fost creat pentru a fi legănat în palmă, deoarece coniacul – cel care încălzeşte trupul şi sufletul – străluceşte şi mai călduros când e ţinut cu delicateţe într-o mână mângâietoare. Forma de balon permite aromei coniacului să se aereze, dar totodată concentrează parfumul delicat prin „gura” strâmtă. Un pahar cu coniac fin este perfect pentru o cină fermecătoare, dar o lady trebuie să aibă grijă când bea mai mult de unul.

Paharul de lichior, cu picior subţire, cunoscut şi drept „paharul cordial”, este folosit pentru băuturi servite după masă, precum crema de mentă, Bénédictine sau Amaretto. Îndeosebi dacă paharul are o formă mai rotunjită, poate fi folosit şi pentru vinul de după masă, precum porto.

Ceşcuţa – miniaturală şi dreaptă, pentru cafeaua foarte tare şi uneori aromată – poate fi oferită la sfârşitul mesei, de obicei, când se serveşte desertul sau când se aduc bomboanele de ciocolată. Doamna o poate accepta sau refuza.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea