Cum se rupe pâinea
O lady se poate aştepta să găsească pâine – fie că e vorba de chifle crocante, chifle moi, lipie din aluat nedospit etc. – atât la prânz, cât şi la cină. Când se află la un restaurant, o lady îi cere pur şi simplu chelnerului: „Am vrea nişte pâine, vă rog”. Însă, dacă vede că nu se serveşte pâine la celelalte mese, nu comandă nici ea. La multe restaurante, la dineuri sau cine private, invitata va primi o farfurie pentru pâine. Având dimensiuni reduse şi poate un cuţit mic pe ea, aceasta va fi amplasată deasupra furculiţelor, în colţul din stânga sus al farfuriei. Cuţitul aşezat peste farfurie este cel pentru unt şi are exclusiv această funcţie pe tot parcursul mesei.
Dacă, la masă, un coş cu pâine e trecut de la o persoană la alta, o lady îşi ia o chiflă ori o felie de pâine din el. Dacă feliile de pâine sunt subţiri sau chiflele mici, poate lua mai multe bucăţi – totuşi, nu mai mult de o felie de pâine, dacă asta inseamnă să lase coşul gol. De asemenea, nu-şi va lua provizii de felii de pâine sau chifle, ca şi când ar risca să nu mai mănânce niciodată. O lady trece mai departe pâinea, untul sau orice alt preparat în sensul acelor de ceasornic, adică în stânga ei. De multe ori, pâinea poate fi pusă direct pe masă, chiar în stânga farfuriei, deasupra furculiţelor. Odată ce lady a început să mănânce din felia de pâine, o va pune pe farfuria sa. O doamnă nu aşază niciodată pe faţa de masă o felie de pâine, oricât de puţin ar fi mânjită de sos sau pe care a întins unt, încercând pe cât posibil să n-o murdărească.
Când i se serveşte pâinea, o lady o rupe întotdeauna înainte de a muşca din ea. Indiferent dacă a luat o felie de pâine sau o chiflă, doamna o va rupe întotdeauna în bucăţele, pe măsură ce o consumă. Altfel, bucăţile rupte i se vor usca pe farfurie. O lady îşi întinde unt pe fiecare bucată de pâine sau înmoaie bucăţelele în uleiul de măsline cu câteva secunde înainte de a le mânca. Chiar şi atunci când i se servesc chifle proaspete, o doamnă trebuie să-şi înfrâneze pornirea de a întinde unt pe toată suprafaţa lor, deoarece se poate trezi cu degetele pline de grăsime. Acasă, o lady se poate răsfăţa aşa, dar nu-şi permite asemenea neglijenţe de faţă cu alţii.
La supă
La multe dineuri, supa este servită la felul întâi. Bolul de supă va fi aşezat direct în faţa invitatei, pe farfuria de serviciu. Alături i se va servi pâinea prăjită, iar doamna o poate mânca sau nu. Când o lady mănâncă supă, întotdeauna o face cufundând lingura în bol dinspre ea spre exterior, pentru a nu se stropi. Dacă vrea să se bucure de toată supa, apleacă bolul nu spre sine, ci în partea opusă, pentru a o lua mai uşor în lingură. După ce a terminat supa sau a mâncat suficient din ea, lasă lingura în bol. Dacă unei lady i se serveşte un preparat – de exemplu, o supă-cremă de creveţi – pe care nu îl poate mânca din pricina unei alergii, a unor restricţii alimentare sau din orice alt motiv, are două opţiuni: ori îşi pune lingura în supă şi ronţăie puţină pâine prăjită, ori refuză supa cu totul. Dacă este întrebată: „E ceva în neregulă cu supa?”, va răspunde simplu: „Arată minunat. Doar că nu mănânc creveţi”.
(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
Timpul Suplimentul Femeia