Cum se rupe pâinea


O lady se poate aştepta să găsească pâine – fie că e vorba de chifle crocante, chifle moi, lipie din aluat nedospit etc. – atât la prânz, cât şi la cină. Când se află la un restaurant, o lady îi cere pur şi simplu chelnerului: „Am vrea nişte pâine, vă rog”. Însă, dacă vede că nu se serveşte pâine la celelalte mese, nu comandă nici ea. La multe restaurante, la dineuri sau cine private, invitata va primi o farfurie pentru pâine. Având dimensiuni reduse şi poate un cuţit mic pe ea, aceasta va fi amplasată deasupra furculiţelor, în colţul din stânga sus al farfuriei. Cuţitul aşezat peste farfurie este cel pentru unt şi are exclusiv această funcţie pe tot parcursul mesei.
Dacă, la masă, un coş cu pâine e trecut de la o persoană la alta, o lady îşi ia o chiflă ori o felie de pâine din el. Dacă feliile de pâine sunt subţiri sau chiflele mici, poate lua mai multe bucăţi – totuşi, nu mai mult de o felie de pâine, dacă asta inseamnă să lase coşul gol. De asemenea, nu-şi va lua provizii de felii de pâine sau chifle, ca şi când ar risca să nu mai mănânce niciodată. O lady trece mai departe pâinea, untul sau orice alt preparat în sensul acelor de ceasornic, adică în stânga ei. De multe ori, pâinea poate fi pusă direct pe masă, chiar în stânga farfuriei, deasupra furculiţelor. Odată ce lady a început să mănânce din felia de pâine, o va pune pe farfuria sa. O doamnă nu aşază niciodată pe faţa de masă o felie de pâine, oricât de puţin ar fi mânjită de sos sau pe care a întins unt, încercând pe cât posibil să n-o murdărească.
Când i se serveşte pâinea, o lady o rupe întotdeauna înainte de a muşca din ea. Indiferent dacă a luat o felie de pâine sau o chiflă, doamna o va rupe întotdeauna în bucăţele, pe măsură ce o consumă. Altfel, bucăţile rupte i se vor usca pe farfurie. O lady îşi întinde unt pe fiecare bucată de pâine sau înmoaie bucăţelele în uleiul de măsline cu câteva secunde înainte de a le mânca. Chiar şi atunci când i se servesc chifle proaspete, o doamnă trebuie să-şi înfrâneze pornirea de a întinde unt pe toată suprafaţa lor, deoarece se poate trezi cu degetele pline de grăsime. Acasă, o lady se poate răsfăţa aşa, dar nu-şi permite asemenea neglijenţe de faţă cu alţii.

La supă
La multe dineuri, supa este servită la felul întâi. Bolul de supă va fi aşezat direct în faţa invitatei, pe farfuria de serviciu. Alături i se va servi pâinea prăjită, iar doamna o poate mânca sau nu. Când o lady mănâncă supă, întotdeauna o face cufundând lingura în bol dinspre ea spre exterior, pentru a nu se stropi. Dacă vrea să se bucure de toată supa, apleacă bolul nu spre sine, ci în partea opusă, pentru a o lua mai uşor în lingură. După ce a terminat supa sau a mâncat suficient din ea, lasă lingura în bol. Dacă unei lady i se serveşte un preparat – de exemplu, o supă-cremă de creveţi – pe care nu îl poate mânca din pricina unei alergii, a unor restricţii alimentare sau din orice alt motiv, are două opţiuni: ori îşi pune lingura în supă şi ronţăie puţină pâine prăjită, ori refuză supa cu totul. Dacă este întrebată: „E ceva în neregulă cu supa?”, va răspunde simplu: „Arată minunat. Doar că nu mănânc creveţi”.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea