Drumul mirodeniilor

„Arta condimentării” este foarte veche, datând din epoca paleolitică. Pe atunci, mâncarea era condimentată cu usturoi, chimen, muştar şi alte plante aromate. La sfârşitul sec. XV, marile descoperiri geografice au deschis „drumul mirodeniilor”, care costau foarte scump şi puteau fi cumpărate numai de bogaţi. Astfel, sărăcia mâncărurilor era „marcată” prin utilizarea diferitelor condimente locale. Mai mult, unele fripturi de carne sau peşte erau stropite cu anumite esenţe de parfum. Cu timpul, rolul condimentelor a fost remarcat şi acestea au devenit valoroase în alimentaţie – în special, în cazul regimurilor dietetice, când dau savoare unor mâncăruri lipsite de gust.
Stresul – inclusiv alimentar – poate fi „piperul vieţii sau sărutul morţii”. Din această afirmaţie a fiziologilor se subliniază faptul că valoarea psihologică şi biologică a condimentelor poate fi un pericol prin utilizarea lor iraţională. Originea cuvântului „condiment” vine din limba latină, de la verbul „condire”, ceea ce se traduce prin a adaugă sau a drege. Condimentele nu au valoare nutritivă, fiind întrebuinţate pentru a da gust plăcut şi apetisant mâncării, stimulând, totodată, secreţia sucurilor digestive.

M.T.
Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea