Cum sa combini alimentele

Unul din factorii cei mai importanti pentru a asigura o nutritie sanatoasa si echilibrata este compatibilitatea alimentelor consumate la aceeasi masa. Alimentele incompatibile vor determina o digestie dificila, provocand in intestine fenomene de putrefactie si fermentatie si perturband asimilatia compusilor esentiali unei bune functionari a organismului.

Alimentele incompatibile sunt raspunzatoare si de procesul de stocare a grasimilor in tesuturi, influentand aparitia excesului ponderal. Cauzele care determina aceste fenomene si modul in care alimentele incompatibile le influenteaza direct sunt complexe si numeroase.  Va sugerez insa sa tineti seama, pe cat posibil, de urmatoarele indicatii:

Consumati cat mai putine glucide, chiar din cele „bune”, pentru a nu suprasolicita pancreasul (secretia de iusulina ar creste si s–ar stoca grasimi in exces). Organismul nu are de fapt nevoie de glucide din surse exterioare, fabricand el insusi glucide in procesul de metabolizare a rezervelor de grasimi.

Evitati sa mancati duciuri si grasimi la aceeasi masa.Aceasta combinatie provoaca fabricarea suplimentara de grasimi, depozitarea acestora si aparitia excesului de greutate.Deci, nu adaugati unt unui preparat cu orez, nu folositi garnitura de cartofi prajiti langa friptura, nu serviti sosuri dulci alaturi de carnati sau jambon.

Asteptati cel putin trei ore inainte de a consuma lipide, dupa ce ati absorbit glucide.Preferati lipidele bune care contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare.

Insotiti consumul de lipide de cel al fibrelor (salate, fasole verde…)

Asteptati, cel putin, 45 de minute pentru a consuma glucide, dupa ce ati absorbit lipide.

Dupa masa, asteptati cel putin 3 ore inainte de a consuma fructe.

Evitati pe cat posibil lipidele „rele”, mai ales cele care se transforma in acizi grasi saturati si care provoaca cresterea nivelului de colesterol „rau”: mezeluri, branzeturile grase, lactatele, ouale.

Cand mancati fructe sau miere de albine, evitati orice alt aliment, in afara proteinelor slabe.

Mancati multe salate, bogate in fibre, dar evitati sfecla si porumbulin pregatirea salatelor asortate.Nu insotiti salatele de crutoane.

Cand mancati leguminoase, evitati consumul oricarui alt aliment.

Mancati multe fructe, dar asteptati cel putin 20 de minute inainte de a consuma alt aliment, evitand, pe cat posibil, lipidele.

Evitati cerealele care contin miere, porumb, zahar sau caramel, fructe. Preferati sa mancati cereale simple cu lapte degresat.

Daca mancati oua cu sunca, renuntati la paine sau cornuri.

Mancati branza fara paine; daca este posibil renuntati definitiv la consumul painii, chiar a celei integrale.

Suprimati toate preparatele de patiserie.

Aceste recomadari reprezinta idealul de alimentatie. Oricine doreste sa–si mentina o sanatate buna sau sa se restabileasca cat mai repede in urma unei boli, trebuie sa le urmeze cat mai fidel. Trebuie, intr–adevar, sa fim atenti ce mancam si cum mancam, pentru a ne simti bine la sfarsitul meselor, pentru a evita sa ne ingrasam si pentru a ne pastra forma fizica.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntam la aceasta mica bucurie a vietii, placerea de a manca. A ne supraveghea alimentatia nu inseamna ca trebuie sa ne fie teama sa mancam si sa bem.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea