Ce înseamnă alimentaţia lacto-vegetariană?

Alimentatia lacto-vegetariana, bazata pe produse lactate si produse vegetale, contine exclusiv legume, plante aromatice, cereale, fructe, lapte si produse lactate.
Adeptii alimentatiei lacto-vegetariene nu resping in totalitate consumul alimentelor de origine animal. Nu mananca carne si peste, in schimb consuma alte produse animale, cum ar fi laptele, ouale, in opozitie cu veritabilii vegetarieni.

Compromisul ideal
Stiinta nutritiei a stabilit clar ca organismul are nevoie de carne si peste in cantitati mici. Totusi se consuma cantitati mult prea mari de carne, in special carne bruta si mezeluri. In cazul alimentatiei vegetariene stricte este deosebit de importanta compozitia regimului alimentar, deoarece eventualele carente pot dauna organismului.
Alimentatia lacto-vegetariana este un fel de compromis ideal. Este deosebit de sanatoasa si eficienta in prevenirea bolilor specifice vremurilor noastre – cum ar fi bolile inimii si vasculare, supraponderabilitatea, problemele de metabolism si alte boli de „civilizatie”.
Cine a mai fost intr-un restaurant vegetarian stie cat de placute pentru ochi si gustoase sunt mancarurile vegetariene, deoarece alimentatia lacto-vegetariana nu consta numai din salate verzi si seminte de cereale.

Alimente permise
In baza principiului alimentaiei lacto – vegetariene se poate realiza un regim deosebit de echilibrat si variat.
Pe cat posibil, folositi metodele de preparare care nu distrug substantele nutritive si vitaminele, ca de exemplu inabusirea.
Lapte si produse lactate. Produsele lactate asigura proteine importante organismului. Aveti grija ca o data cu laptele, iaurtul, branzeturile, cascavalul sa nu introduceti in organism o cantitate prea mare de grasimi, deoarece grasimile, in special colesterolul, ingreuneaza metabolismul, inima si circulatia sanguina. Din acest motiv se recomanda si limitarea consumului de unt. La gatit folositi mai ales uleiurile vegetale.
Plantele leguminoase. In cazul in care nu consumam deloc carne, necesarul de proteine trebuie asigurat din alte surse. In acest scop sunt indicate leguminoasele bogate in proteine – mazarea, fasolea si lintea. Nu se poate accentua suficient importanta soiei. Bucataria chinezeasca utilizeazǎ demult soia ca sursa de proteine. Chiar si indragitul tofu se realizeazǎ din soia.
Germenii. Substantele nutritive cele mai valoroase sunt continute de alimentele proaspete, netratate. Printre legumele cele mai proaspete si valoroase se numara si germenii: de creson, soia, linte, grau si restul germenilor ce se pot obtine si acasa si sunt perfect comestibili.
Cerealele. Sunt surse importante de proteine si carbohidrati, din acest motiv in bucataria lacto-vegetariana au un rol important produsele preparate din faina integrala, muesli, fulgii de cereale, pastele fainoase fierte, precum si garniturile lacto-vegetariene, ca de exemplu orezul.
Legumele. Majoritatea legumelor ce se comercializează pe piata pot fi utilizate in bucataria lacto-vegetariana. Consumati mai ales legume proaspete, nu conservate. In cazul in care nu sunt legume proaspete, consumati pe cat posibil produse congelate sau murate.
Grasimile. Cu exceptia unturii de porc si a untului, marea majoritate a grasimilor sunt de origine vegetala, cu valoare nutritivă diferita. Sunt foarte importanti asa-numitii acizi grasi nesaturati, ce se gasesc in semintele de in, floarea-soarelui, porumb si germenii de grau.
Contin grasimi valoroase (in caz de consum limitat) untul si margarina dietetica.

Sa condimentam in locul sarii
Consumul de sare trebuie limitat, mai ales la persoanele cu hipertensiune arterialǎ.
Sarea poate sa lipseasca in multe cazuri din mancare si poate fi inlocuita cu diverse condimente: maghiran, cimbrisor, busuioc, chimion.
Cine nu poate renunta la sare, sa consume cel putin sare de mare, bogata in substante minerale.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea