Dietele bogate în proteine îmbunătăţesc efectul exerciţiilor fizice

Toata lumea stie ca un program eficient pentru pierderea in greutate combina dieta cu exercitiul, dar un nou studiu al Universitatii din Illinois afirma ca exercitiul fizic este mult mai eficient atunci cand este insotit de o dieta bogata in proteine.

Se produce un surplus de efect interactiv atunci cand o dieta bogata in proteine se combina cu exercitiul fizic. Cele doua participante la proces conlucreaza pentru a corecta compozitia corpului, subiectii pierd mai mult in greutate, si pierd grasime, nu fibra, dupa cum declara Donald Layman, profesor de nutritie umana la Universitatea mai sus mentionata.

48 de femei adulte au participat ca si subiecti la studiul de 4 luni al lui Layman, publicat in numarul din August 2005 al Jurnalului de Nutritie. Un grup s-a hranit pe baza unei diete bogate in proteine cu un anumit nivel de leucina, unul dintre aminoacizii esentiali. Cel de-al doilea grup a consumat o dieta bazata pe un principiu nutritional piramidal, cu o cantitate mare de carbohidrati.

Ambele grupuri au consumat acelasi numar de calorii, dar primul a inlocuit alimentele foarte bogate in proteine, cum ar fi carne, lactate, oua si nuci cu hrana bogata in carbohidrati, respectiv paine, orez, cereale, paste si cartofi.

Studiul a presupus doua nivele de exercitiu fizic. „Pentru un grup, am recomandat mersul pe jos pe distante cat mai lungi. De obicei se intampla de doua sau de trei ori pe sapatamana, mai putin de 100 de minute cumulate de exercitiu”, a declarat cercetatorul.

Celalalt grup a fost indrumat sa execute 5 plimbari a cate 30 de minute fiecare , dar si 2 sedinte a cate 30 de minute de gimnastica pe saptamana. In ambele grupuri de subiecti, programul de exercitiu fizic solicitat a ajutat la tonifierea musculara si pierderea de grasime. Dar in cadrul grupului care a consumat dieta bogata in proteine si a urmat programul mai complex de exercitiu fizic, Layman a semnalat un efect semnificativ. Acest grup a pierdut mai mult in greutate, iar aproape 100% din pierdere a fost de grasime. In cazul celor cu dieta bazata pe carbohidrati, cam 20-30% din pierderea in greutate a reprezentat pierdere de masa musculara

Daca aceasta dieta bogata in proteine este benefica pentru oricine, se pare totusi ca este mai eficienta in cazul persoanelor cu nivel ridicat de trigliceride si prezinta un surplus de greutate in zona taliei, combinatie de afectiuni cunoscuta sub numele de Sindromul X.

Dieta pe baza de proteine functioneaza atat de bine deoarece contine un nivel inalt din aminoacidul leucina. Leucina, actionand impreuna cu insulina, ajuta la stimularea sintezei proteinelor in muschi. ” Dieta da rezultate deoarece surplusul de proteine reduce pierderea de masa musculara, in timp ce componenta redusa de carbohidrati determina o scadere a nivelului insulinei, ceea ce permite arderea de grasimi”, concluzioneaza Layman.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea