Care este diferenţa între dieta vegan sau vegetariană

Dietele vegan sau vegetariene par a fi destul de departate de arta culinară tradiţional românească, cu sarmale grase, mămăligă şi untură din belsug. Însă pe masură ce conştientizăm beneficiile pentru sănătate ale regimului alimentar fără carne, merită să vedem care sunt diferenţele dintre diversele tipuri de diete.

În primul rând trebuie să ştiţi ca pe 1 noiembrie este Ziua Internaţională a Veganilor, adică a persoanelor care nu consumă carne, dar nici lactate sau alte produse derivate din carne.

Veganii consideră că regimul alimentar fără carne şi produse de origine animală reprezintă cea mai bună modalitate de a-ţi menţine sănătatea, în acelaşi timp protejând mediul şi animalele, ferindu-le de suferinţă.

Poate că principala diferenţă dintre vegani şi vegetarieni este viziunea asupra regimului alimentar.

Pentru cei care adopta o dietă vegan, filosofia de viaţă se bazeaza pe protejarea mediului. Acestia pun accentul pe relatia dintre consumul exagerat de carne si schimbarile climatice sau aparitia unor boli si doresc sa elimine cruzimea fata de animale.

Principiul dietei vegan este consumul a unei varietati mari de legume şi fructe divers colorate, dupa cum arata VeganSociety.com . Fiecare aliment are diverse beneficii, iar cu cat mananci mai putine alimente, cu atat sunt sanse ca organismul sa nu primeasca toate substantele de care are nevoie.

Se pune accentul pe consumul alimentelor in forma naturala, si evitarea mancarurilor supuse procesarii, deoarece acestea contin multe grăsimi şi cresc riscul de boli de inimă.

Prin comparatie, vegetarienii pot alege unul sau mai multe tipuri de regimuri alimentare, in functie de problemele de sanatate pe care vor sa le elimine sau sa le previna, sau in functie de cate kilograme doresc sa piarda.

Se pot alege chiar si regimuri semi-vegetariene. Exista, spre exemplu, vegetarieni care mananca peste, altii care mananca ocazional carne, vegetarieni care nu mananca oua sau lactate, insa se abtin de la carne si altii care nu mananca lapte si carne, dar nu se dau in laturi de la oua.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea