Cu ce poţi înlocui carnea atunci când ţii post

Foto:  (C) Culinar.md 2011

Se ştie că, carnea este un aliment care conţine multe proteine, fier, vitamina B 12 şi alte vitamine şi minerale esenţiale organismului. Totuşi, dacă te-ai decis să ţii post şi, astfel, să renunţi la carne, cele 40 de zile, ar trebui să ştii care sunt alimentele ce inlocuiesc carnea şi care aduc organismului resursele necesare. De multe ori când se ţine post nu se ia în considerare că organismul are totuşi nevoie de alte alimente care să înlocuiască carnea. Noi îţi prezentăm o parte dintre acestea:

Fasole
Fasolea contine proteine, fibre si are un nivel ridicat de carbohidrati cu eliberare lenta, ceea ce inseamna ca poate inlocui cu usurinta carnea in alimentatie. Fasolea este un aliment care furnizeaza energie pentru muschi si creier si este un aliment recomandat in dietele de slabit. 100 de grame de de fasole nu contine mai mult de 120 de calorii, ceea ce inseamna ca este un aliment satios si poate fi mancat in cantitati mai mari.

Ciuperci
Ciupercile sunt o sursa bogata de proteine vegetale de cea mai buna calitate. In plus, ciupercile contin seleniu, cupru si fier, ceea ce le face inlocuitori perfecti pentru carne. Ele pot fi adaugate in mancaruri pe post de carne (la mancarica de cartofi sau facole) ori servite ca simple, pe gratar, trase in tigaie cu multe condimente.

Soia
Soia este un aliment care are aceeasi cantitate de proteine ca si carnea si contine fier si complexul de vitamina B. De asemenea, soia este bogata in fibre, reduce nivelul colesterolului rau, reduce hipertensiunea, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase si intareste sistemul imunitar.Partea buna este ca soia este un produs care are un gust bun si mai mult decat atat, se gaseste sub forma de pateu, lapte, branza etc.

Oleaginoase
Grasimile pe care in mod normal le luai din carne, le poti lua acum din fructe oleaginoase cum ar fi alune, migdale, nuci, arahide etc. Acestea contin proteine si o cantitate importanta de vitamina E care mentin pielea frumoasa si sanatoasa.
Iata ce mai contine carnea si care sunt alimentele din care iti poti lua ingredientele respective:

Proteine
Struguri, stafide, mazare verde boabe, ciuperci, conopida, praz, urzici, usturoi, fasole boabe, masline negre, masline verzi, nuci, faina de grau, gris, orez, paine graham.

Fier
Alune, arahide prajite, caise uscate, drojdie, germeni de greu, linte, mazare, migdale, spanac, ovaz.

Grasimi
Ulei de soia, ulei de arahide, ulei de masline, margarina, fructe oleaginoase, unt de cacao.

Vitamina B
Ovaz, cereale, drojdie, portocale, cartofi copti, mazare.

Nu iţi spune organismul la prea multe „traume” dintr-o dată, ia-o uşor şi fii siguri că poţi face faţă şi că merită 🙂

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea