Fructele şi legumele de sezon, bogate în vitamine

Nu trebuie uitat faptul că primăvara aduce o paletă largă de legume proaspete (salată, morcovi, ceapă, ridichi, castraveţi, pătrunjel), încep să apară şi primele fructe (căpşuni, cireşe). Astfel, putem profita şi începe detoxifierea şi, în acelaşi timp, fortificarea organismului care se poate resimţi după anotimpul friguros.

Dintre vitamine, o contribuţie importantă o aduce vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelilor şi reducerea severităţii simptomatologiei, are rol antioxidant, antianemic şi stimulează absorbţia fierului. Se găseşte în cantitate mare în citrice, pătrunjel, salată, mărar etc.
Vitamina A este un nutrient esenţial pentru mucoasa sistemului respirator (morcovi, spanac, ceapă verde, salată, roşii), iar vitamina K se găseşte în cantităţi suficiente în spanac, varză, salată, ceapă verde şi este necesară pentru coagularea sângelui şi prevenirea fenomenelor hemoragice.

Alte vitamine importante sunt cele din grupul B care, pe lângă roluri în metabolism, în buna funcţionare a sistemului nervos, a tubului digestiv, favorizează şi formarea anticorpilor, crescând astfel rezistenţa la infecţii.

Minerale ca magneziul şi fierul sunt esenţiale în buna funcţionare a organismului şi reprezintă aproximativ 5% din greutatea acestuia. Magneziul este necesar pentru funcţionarea normală a muşchilor, sistemului nervos, pentru producerea energiei, pentru menţinerea sănătăţii sistemelor de reproducere şi imunitar, ca şi pentru refacerea şi regenerarea ţesuturilor. Se găseşte în legumele verzi ca spanacul şi loboda. Fierul este vital în respiraţia celulară (intră în compoziţia hemoglobinei), găsindu-se în legume ca ridichi, pătrunjel, lobodă.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de exerciţiul fizic, care este o componentă de bază a unui stil de viaţă sănătos. Zilele mai lungi şi mai călduroase ne îndeamnă la practicarea sporturilor favorite în aer liber, ajutând astfel la menţinerea unui tonus şi a unor stări mentale bune.
Aşadar, nu evitaţi să mâncaţi fructe şi legume proaspete, ele nu fac decât să vă ajute la păstrarea unui organism sănătos şi plin de energie. Adăugaţi, la aceasta, sportul şi veţi avea reţeta perfectă pentru o viaţă sănătoasă.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea