Lipsa poftei de mâncare

Nu ştiu cum staţi voi cu pofta de mâncare dar cred că sunt momente în viaţa tuturor când aceasta dispare o anumită perioadă de timp. Este bine de ştiut că lipsa poftei de mâncare poate fi provocată de stres, agitaţia zilnică sau alte evenimente neplăcute, în care starea de nervozitate atinge cote maxime. Tensiunea acumulată devine astfel o barieră pentru alimentaţia zilnică, absolut necesară organismului.

Medicamentele în exces, fumatul, consumul de droguri sau alcool sunt unele din cauzele pierderii apetitului. Lipsa poftei de mâncare poate ascunde în unele cazuri afecţiuni mai grave, care necesită tratament specializat imediat, informeaza howstuffworks.com.

Cazurile izolate de lipsă a apetitului pot fi tratate prin mici vizite în piaţă sau în bucătărie, acolo unde putem încerca alimentele preferate, chiar şi după o zi stresantă şi încărcată.

Legumele amărui, verdeţurile aromate sau pepenele verde cresc pofta de mâncare. Consumate proaspete şi în fiecare zi, fără sare sau zahăr, cresc apetitul şi îţi redau pofta de viaţă. Mierea pe stomacul gol, remediul folosit în copilărie pentru redarea apetitului, este eficientă şi în cazul adulţilor. O singură linguriţă de miere şi după doar câteva zile nu veţi mai sări peste micul dejun.

Pofta de mâncare poate fi recâştigată prin impunerea orelor regulate de masă. Prânzul sau cina în oraş pot decala orele de alimentaţie şi astfel pofta de mâncare va dispărea rapid. Chiar dacă optaţi pentru mesele în oraş, respectaţi orele de masă stabilite în prealabil. Şi dacă nu vă este foame, o salată vă va deschide apetitul.

Ceaiurile sunt şi ele remedii împotriva lipsei poftei de mâncare. Menta în special este un bun început al meselor. Ceaiul de tei deschide şi el apetitul şi are rol calmant, atunci cand aţi avut o zi mai agitată. Dacă le veţi consuma dimineaţa, în loc de cafeaua zilnică, veţi simţi nevoia după doar câteva zile să consumaţi şi altceva în afară de simpla cană de ceai.

Micul dejun este foarte important pentru o alimentaţie sănătoasă, deci, dacă nu aveţi poftă de mâncare, încercaţi mai întâi să includeţi această masă în obiceiul zilnic alimentar. Eu de fiecare dată spun că micul dejun este foarte important pentru a ne aduce zilnic aportul de energie de care avem nevoie pentru întreaga activitate a zilei care începe. Dacă nu aveţi poftă de nimic dimineaţa, nu se poate să refuzaţi măcar un suc proaspăt de fructe şi un iaurt.

În cazul femeilor însărcinate ceaiul de mentă zilnic se consumă numai cu acordul medicului pentru că el poate avea implicatii majore asupra metabolismului. Digestia lentă poate fi stimulată şi cu ajutorul ghimbirului, care acţionează precum un tonic. Chimenul, adăugat în mâncare, stimulează şi el pofta de mâncare, deci nu evitaţi să îl folosiţi la gătit. Exerciţiile fizice cresc şi ele pofta de mâncare. Chiar dacă aţi avut o zi obositoare, mersul pe jos, cu bicicleta, şedinţele de înot sau alergările sunt cele mai rapide remedii împotriva lipsei apetitului.

Cel mai important este ca atunci când această lipsă de mâncare persistă să consultaţi un medic specialist şi să aflaţi cauza acestei dereglări. Pofta de mâncare nu dispare brusc fără nici un motiv, în spatele ei se pot ascunde afecţiuni mai grave ale sănătăţii noastre.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea