28 de mâncăruri problematice şi cum să le mâncăm

Grepfrut. Dacă secţiunile de grepfrut nu sunt deja decojite, o lady extrage pulpa cu o linguriţă specială, cu margine zimţată, dacă i s-a adus una. Altfel, îşi foloseşte cuţitul şi furculiţa. Procedează însă cu multă grijă, pentru ca sucul să nu sară pe comeseni sau pe propria sa rochie. Dacă este necesar, îşi foloseşte mâna liberă pentru a ţine grepfrutul. Odată ce pulpa a fost separată de coajă, doamna mănâncă fructul cu lingura specială sau cu furculiţa, în funcţie de ceea ce are la dispoziţie.

Struguri. Dacă strugurii sunt serviţi în ciorchine, o lady ridică ciorchinele şi mănâncă boabele cu mâna. Dacă acestea sunt rupte de pe ciorchine, le poate mânca ori cu mâna, ori cu furculiţa. Dacă sunt într-o salată de fructe, va folosi furculiţa.

Sosuri. Dacă la masă este adus sos, o lady se serveşte folosind polonicul sau lingura care însoţeşte bolul sau sosiera, şi toarnă sosul pe mâncarea pentru care a fost adus. Nu îl foloseşte însă ca să îşi înece în el toate preparatele de pe farfurie.

Lămâie. O doamnă va primi adesea la masă lămâie, tăiată fie felii, fie în jumătate, alături de băuturi, fructe de mare sau legume. La multe restaurante, jumătatea de lămâie este servită legată într-o ţesătură foarte fină. Acest „săculeţ” e menit să împiedice sâmburii să se împrăştie pe mâncare sau în farfuriile comesenilor. Fie că foloseşte lămâia la ceaiul cu gheaţă, fie la somon, o lady o stoarce cu o singură mână, cu cealaltă apărându-se pe sine şi pe ceilalţi de posibilii stropi de zeamă.

Homar. O delicatesă pentru unii, homarul poate deveni un dezastru pentru o doamnă care nu ştie cum să îl mănânce. Deoarece savurarea unui homar riscă să fie o activitate problematică şi deloc curată, se impune ca doamna să-şi protejeze bluza, punându-şi şervetul la gât. În unele restaurante, doamnei i se poate oferi chiar o bavetă. Iată tehnica de a aborda un homar suculent.

1. Răsuceşte cleştii. Rupe cleştii frontali din încheieturi.
2. Sparge cleştii cu un ciocănel special (care se oferă în restaurantele sau la mesele la care e servit homar). Foloseşte o ţepuşă, dacă e cazul, pentru a îndepărta carnea de pe cleşti.
3. Răsuceşte coada pentru a putea fi desprinsă de trup.
4. Separă înotătoarele de coadă.
5. Folosind furculiţa, împinge carnea de pe coadă.
6. Îndepărtează apoi cochilia de corp.
7. Îndepărtează cleştii mici.
8. Folosind o ţepuşă, o furculiţă sau chiar dinţii, îndepărtează carnea de pe cleştii mici.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea