Ce înseamnă mâncarea „vegană”


A încerca să faci trecerea la dieta „vegană” (strict vegetariană) nu înseamnă să alegi o salată de crudităţi sau un fruct! Pentru a mânca mai sănătos nu trebuie decât să înlocuieşti sosul de tomate cu carne cu cel de legume; din mâncărurile mexicane, de pildă, să le alegi pe cele cu fasole în loc de cele cu carne de vită; să savurezi lapte de soia sau de orez în loc de lapte de vacă şi să încerci din toate minunatele produse disponibile ce nu conţin ingrediente animale, sunt ecologice şi sănătoase.

Astăzi, mai mult ca oricând, vegetarienii au o gamă largă de mâncăruri din care pot alege. Poţi cumpăra mâncăruri strict vegetariene atât la magazine cu produse naturale şi biologice, cât şi la alimentare obişnuite şi supermarketuri, unde se găsesc produse delicioase, de post şi/sau biologice. Cei care nu au timp sau înclinaţia să gătească au la îndemână un număr din ce în ce mai mare de mâncăruri vegetariene de convenienţă. De fapt, devenind mai conştienţi de ce mănâncă şi începând să încerce noi mâncăruri şi reţete, mulţi oameni descoperă că au o dietă mai diversificată devenind vegetarieni!

Este cel mai bine să experimentezi cu cât de multe produse poţi, pentru a le găsi pe cele care îţi plac cel mai mult. Dacă înlocuieşti cu ingredientele potrivite şi obţii ceva experienţă, vei descoperi că poţi continua să te bucuri de mâncărurile preferate! Transformări strict vegetariene ale reţetelor familiare – de obicei, făcute cu „seitan” (gluten de grâu) sau alţi înlocuitori pentru carne – se găsesc în nenumărate cărţi de bucate (cum ar fi Vegan Vittlesin, în limba engleză) şi pe diverse site-uri pe Internet.

Mesele la restaurant pot fi uşoare şi ele! Selecţii strict vegetariene sunt oferite, de obicei, la restaurantele chinezeşti, indiene, italiene, mexicane, cu specific din Orientul Apropiat, thailandeze şi altele „etnice”, cât şi la restaurante cu specific local. În România, de exemplu, la categoria mâncărurilor de post, tot ce trebuie e să întrebi! Dacă meniul nu indică niciun fel strict vegetarian în afară de salate sau o garnitură de legume, nu intra în panică! Mulţi bucătari se vor bucura de ocazia să-şi demonstreze talentul culinar prin a crea un fel de mâncare fără ingrediente animale pentru tine.

Multe feluri pot fi „veganizate” cu un minim de efort, aşa că nu te sfii să ceri!

(M. T.)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea