Importanţa micului dejun

Mereu auzim ca micul dejun reprezinta masa cea mai importanta a zilei. Dar de ce? Studiile au aratat ca tinerii care mananca micul dejun sunt mai creativi si mai activ fizic, si se concentreaza mai bine. Iar adultii isi procura portia de vitamine si minerale, ajuta la scaderea colesterolului, asigura o mai buna concentrare si performanta de-a lungul zilei, te ajuta sa iti mentii greutatea. Daca ai un mic dejunconsistent, el va da tonul zilei tale si te vei simti bine atat fizic cat si mental. Nu incerca sa te amagesti cu o ceasca de cafea si ceva dulce, este doar ceva de moment. Pana la masa de pranz, iti va fi foame, si te va determina sa alegi mancare nesanatoasa si in cantitate mare. Sunt multi cei care cred ca daca sar peste micul dejun o sa slabeasca. Ei bine, nu e asa. Daca nu mananci, nu vei slabi. Organismul asteapta sa primeasca mancare, la anumite intervale, incepand cu micul dejun. Pentru cei care tin o dieta sau doresc sa aiba o viata sanatoasa, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa.

Un mic dejun sanatos are un rol pe termen lung si protejeaza organismul de diferite boli: obezitate, hipertensiune, diabet.

Ce poti manca la micul dejun? Un mic dejun sanatos trebuie sa contina proteine si fibre. Proteinele se regasesc in carne slaba, lactate, oua, iar fibrele in legume, fructe si cereale integrale. Un exemplu de mic dejun este un ou fiert, o portocala si o portie de cereale cu lapte slab. Evita sa mananci cereale dulci, siropuri, produse de patiserie si paine alba. Chiar daca iti vor da o senzatie de „plin”, iti va fi foame in cateva ore si te vei simti obosit. Daca nu iti place sa ieimicul dejun, incearca sa imparti masa in doua gustari, mananca acasa un ou fiert, si apoi la job un mar si un bol de alune sau nuci. Este recomandat sa consumi un fruct, cum ar fi, un mar, o banana, mango, mandarine, portocale, grepfruit, prune sau o portie mica de struguri.

Ce lichide trebuie sa consumi? Se recomanda sucurile naturale 100%, fresh-urile, sau apa plata. Evita sa consumi sucuri, deoacere ele contin mult zahar. Trebuie sa bem pe zi cam 2 litri de apa, aproximativ 8-10 pahare, asa ca ar fi bine sa incepi sa le bei de dimineata.

Englezii au probabil cel mai complex breakfast. El contine omleta, carnaciori, sunca, ciuperci, fasole boabe, o rosie si budinca. Si, bineintele, paharul de lapte sau sucul naturat.

Pentru francezi, „petit dejeuner” este alcatuit dintr-o ceasca de cafea cu lapte, briose, croissante cu ciocolata sau stafide.

In Japonia, se consuma orez fiert, fructe de mare si legume murate.

In Brazilia, exista notiunea de cafeaua de dimineata. Ei servesc lapte de vaca, iaurt, branza si sucuri de fructe, mai ales, portocale, guava, mango si fructul pasiunii.

In America si Canada, breakfast-ul include terci din faina si fulgi de ovaz cald, oua, bacon, sunca, biscuiti, paine prajita, produse de patiserie, fructe proaspete sau din compot.

Nu uita ca cel mai bun mod de a-ti incepe bine ziua, este sa ai un mic dejun sanatos. Asa ca, fii bun cu tine insuti, si nu sari peste micul dejun.

Tu ce mananci la micul dejun?

 

Un comentariu


  1. mi-a placut mult cand am citit acest articol si am aflat despre importanta micului dejun , dar si despre alte culturi 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea