Croissant cu unt

Ingrediente:

– 15 gr drojdie
– 250 ml lapte
– 2 linguri unt topit (sau margarina)
– 1 lingurita sare
– 3 linguri zahar
– 420 gr faina
– 150 gr unt (sau margarina)

Mod de preparare:
Drojdia se dizolva in laptele rece, se adauga untul topit, sarea si zaharul. Se amesteca cu aproape toata faina (se lasa putin pentru pus pe planseta) si se framinta aluatul. Se acopera cu folie de plastic sau aluminiu si se pune la rece, sa creasca, aproximativ 3 ore. Se taie untul cit este rece, in felii subtiri, si se lasa pina la temperatura camerei. Se pune aluatul pe o planseta presarata cu faina si se framinta din nou. Se intinde aluatul pe planseta cu faina, sub forma de dreptunghi. Se pune untul sau margarina taiata pe jumatate din aluat, dar nu pina la margine. Se indoaie marginile aluatului peste margarina dupa care se aduce a doua jumatate de aluat peste partea cu margarina. Se string putin marginile si se invirte aluatul 45 grade. Se intinde aluatul din nou pina cind are grosimea de 1 cm. Se da faina de pe aluat la o parte si se impatureste aluatul in trei parti. Aluatul se intoarce 45 grade si se continua cu intinsul aluatului si impaturitul inca de doua ori. Aluatul se acopera cu folie de plastic sau aluminiu si se lasa in frigider sa se odihneasca, 10-15 minute. Se intinde aluatul sub forma de dreptunghi, aproximativ 30 X 50 cm. Aluatul se imparte in doua pe lungime si se taie 9 triunghiuri din fiecare parte. Se ruleaza triunghiurile incepind cu baza, iar virful sa ajunga sub croissant. Se acopera cornurile cu un prosop si se lasa la crescut, aproximativ 1 ora. Se ung cu ou batut putin si se coc aproximativ 10 minute pana se rumenesc.

Nota:
Un croissant bun va fi pe langa acesta cu unt si unul cu ciocolata sau cu crema de vanilie…sunt delicioase pentru o pauza de cafea sau ceai si sunt revigorante intre mese. Pentru a face croissante aveti nevoie de o mana buna la aluat si de multa rabdare.
Legenda asociaza aparitia croissant-ului cu evenimentul ce a avut loc o data cu asedierea Vienei in iulie 1683, numele brutarului fiind Peter Windletter, care a primit privilegiul de a-si produce produsul sub forma de semiluna ca rasplata pentru ca a alertat comunitatea. Cornurile respective s-au vandut apoi la Viena sub numele „kipfel”…credem sau nu aceasta legenda, cu siguranta in orice colt al lumii ne-am afla vom putea savura o varianta de croissant…

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea