Mituri despre alimentaţie


Se intampla foarte des să auzim tot felul de zvonuri despre alimentaţie, zvonuri care ne pun pe gânduri şi care ridică felşi fel de mici dileme asupra modului în care ne alimentăm. Diverse întrebări sunt pe buzele celor preocupaţi de alimentaţie şi siluetă : e bine sa adoptam o dietă fără grăsimi, slăbim mai uşor dacă renunţăm la una dintre mese, coaja fructelor e bogata in vitamine…Chiar asa sa fie? multe, multe întrebări de acest fel ne vin în fiecare zi în minte. Problema nu este că ele există, ci că noi căutăm raspunsul acestor întrebări. Noi deocamdatăvom încercam să răspundem la o parte din aceste întrebări:

Coaja unui fruct este partea cea mai bogata in vitamine?

FALS Vitaminele şi celelalte substanţe nutritive se găsesc în concentraţie maximă în pulpa fructului. Asta nu înseamnă că nu pierzi nimic dacă arunci coaja. Fibrele acesteia au rol de stimulent intestinal, iar alimentaţia din care nu lipsesc fibrele ajută la prevenirea constipaţiei.

Daca avem nevoie de calciu, este suficient sa mancam produse lactate?

FALS Este adevărat că lactatele sunt o sursă foarte importantă de calciu. Însă, pentru a profita de binefacerile calciului, trebuie să eviţi să consumi lactate în combinaţie cu unele alimente, cum ar fi :

– roşii, spanac sau fructe de pădure. Acestea conţin acid oxalic, care, îin combinaţie cu lactatele formează oxalaţi de calciu, favorizand formarea asa numitelor „pietre la rinichi”

– cereale integrale sau leguminoase. Aceste alimente conţin acid fitic şi duc in astfel de combinaţii la formarea fitaţilor de calciu. Fitaţii de calciu antrenează eliminarea calciului din intestin, privând astfel organismul de această substanţa minerală preţioasă.

Dieta vegetariană nu are contraindicaţii?

FALS Este adevărat că dieta vegetariana scade riscul pentru multe afecţiuni grave (cancer, boli cardiovasculare, obezitate). Totusi, alimentatia vegetariana, daca nu este echilibrata, poate duce la carente de calciu, fier, vitamina B 12 şi D. Daca aceste vitamine si minerale lipsesc si nu sunt compensate prin suplimente nutritive, vor avea consecinte grave asupra sanatatii, mai ales in randul copiilor, femeilor insarcinate, persoanelor cu activitate fizica intensa sau afectiuni cronice.

Trebuie să renunţăm la toate alimentele care conţin grăsimi?

FALS Decizia de a elimina total grasimile din alimentatie este una gresita. Grasimile sunt o grupa de nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, deoarece imbunatatesc gustul alimentelor, insa mai ales ii ofera organismului aportul nutritional de care are nevoie. Grasimile sunt o sursa importanta de energie si ajuta la asimilarea vitaminelor A , D, E , K din alimente.

Slăbeşti mai uşor dacă renunţi la micul dejun?

FALS Studiile stiintifice au demonstrat ca riscul de obezitate este mai mare in randul celor care renunta la masa de dimineata, pentru ca acestia vor consuma alimente in cantitati mai mari in partea a doua a zilei, cand organismul nu mai arde atat de multe calorii.

Alimentaţia sănătoasăa este mai puţin gustoasăa şi nu prea variată?

FALS Este adevarat ca exista anumite tipuri de alimente la care ar trebui sa renuntam, insa o alimentatie echilibrata se bazeaza in primul rand tocmai pe variatie. Nu trebuie sa elimini din meniu alimentele care iti plac, dar nici sa te limitezi doar la ele. Se stie ca excesul, de orice natura, duce la dezechilibru.

O schimbare in bine a obiceiurilor alimentare presupune experimentarea de noi retete, consumul mai des de peste, legume, fructe. Nu trebuie sa te blochezi de ideea preconceputa ca este recomandat sa consumi numai verdeturi, insa nici nu trebuie sa iti faci un obicei din a te bucura de asa numita „junk food”. Cu un strop de imaginatie si efort orice masa poate fi un deliciu.

O cantitate mare de proteine dezvoltă masa musculară.

FALS Pentru a-ti dezvolta muschii ai nevoie in primul rand de exercitii fizice, nicidecum sa consumi alimente bogate in proteine. Un surplus de proteine va fi digerat si transformat de corp in grasimi, nu in masa musculara. Mai mult, surplusul de proteine, sub forma de alimente sau suplimente, poate suprasolicita rinichii si poate duce la cresterea nevoii de apa in organism.

Evitarea unei mese te ajută să slăbeşti

FALS Aceasta optiune favorizeaza tocmai acumularea de kilograme. Privand organismul de hrana sa, se creeaza o stare de alerta. Nu vei face altceva decat sa mananci mai mult la urmatoarea masa. Decat sa te infometezi sau sa mananci mai rar dar mult, este de preferat sa mananci putin si des.

CONCLUZIA? Exista numeroase idei preconcepute legate de nutriţie. Important este să ne informăm şi să facem distincţia între adevăruri şi mituri pentru a putea face alegerile potrivite corpului nostru. Trecem peste miturile din „bătrâni” transmise din generaţie în generaţie şi ne informăm despre ce şi cum se mai poate sau s-a scimbat deja în alimentaţia noastră.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea