Beneficiile legumelor din grădină pentru sănătate

Astăzi vom vorbi despre beneficiile celor trei legume care nu lipsesc niciodată din grădină:

Morcovul

Morcovul conţine cantităţi impresionante de vitamina A. Iar cine consumă vitamina A, are grijă de ochi săi! În afara calităţii protectoare asupra vederii, vitamina A acţionează şi ca antioxidant, făcându-le bine oaselor, dinţilor şi pielii.

La capitolul minerale, morcovul se laudă cu conţinutul său în fosfor (asigură sănătatea oaselor, creşterea şi regenerarea ţesuturilor, menţinerea pH-ului sangvin) şi potasiului (echilibrează pH-ul sângelui, favorizează digestia şi facilitează contracţia musculară).

Morcovul conţine chiar şi mai multe nutrimente, în compoziţia sa aflându-se un adevărat cocktail de vitamine: de la familia B-urilor (1, 2, 3 şi 6) la vitamina K, trecând prin C şi E, nu trebuie să subestimezi puterea acestui aliat al sănătăţii!

Castravetele

Castravetele este pepenele verde al legumelor, fiind compus în proporţie de 95% din apă. Este deci o legumă hidratantă şi cu conţinut caloric slab, pretându-se de minune în dietele hipocalorice.

Castravetele crud şi cel murat sunt surse de cupru. Acest microelement îi furnizează organismului o proteină esenţială pentru menţinerea ţesuturilor: colagenul. Dacă alegi să consumi castravetele cu coajă, câştigi şi o doză bună de vitamina K, ce favorizează coagularea sângelui.

Roşia

De acord, din punct de vedere botanic, roşia intră în categoria fructelor. Totuşi, datorită faptului că ea este adesea degustată asemenea unei legume, am trecut-o şi pe ea în lista noastră principală.

Roşiile conţin cantităţi mari de vitamina C, în special în coaja lor. Ele poseda deci proprietăţi antioxidante, contribuind la sănătatea oaselor, cartilagiilor, dinţilor şi gingiilor. Dar asta nu este tot: roşiile ne protejează contra infecţiilor, favorizează absorbţia fierului provenit din vegetale şi accelerează procesul de cicatrizare.

Roşia este o sursă bună de potasiu şi de mangan, facilitând funcţionarea anumitor mecanisme ale metabolismului şi prevenind dezastrele provocate de radicalii liberi, dăunatori celulelor.

Vă mai reţine ceva să aşteptaţi cu nerăbdare prima recoltă?
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea