Alimentaţie pentru o minte sănătoasă

Ştiaţi cât cântăreşte creierul nostru? doar un kilogram şi jumătate – o fracţiune din greutatea corporală totală – dar consumă 20% din aportul caloric zilnic. O dietă sănătoasă pentru creier este esenţială pentru păstrarea memoriei şi a intelectului şi pentru a avea o stare de spirit cât mai bună.
Studiile recente arată că fast food-ul, la fel ca heroina, crează dependenţă. Se pare că grăsimea şi gustările dulci declanşează aceleaşi centrele de plăcere din creier ca şi drogurile – fapt care ar putea explica de ce foarte mulţi oameni pur şi simplu nu pot renunţa la hamburgeri sau dulciuri. S-ar putea, de asemenea, ca alimentaţia bazată pe fast food să se afle în spatele epidemiei de obezitate din America. Există însă şi alimente care îţi ajută organismul şi îţi îmbunătăţesc capacităţile intelectuale.

Cum să te concentrezi mai bine

Circulaţia mesajelor între celulele creierului influenţează puterea ta de concentrare. Celulele creierului au nevoie de oxigen pentru a genera mesaje, oxigen pe care îl obţin din zahărul din sânge. Asigurarea unui aport adecvat de calorii şi constant pe tot parcursul zilei este, prin urmare, primul pas pentru păstrarea concentrării şi atenţiei.

Acest lucru nu este suficient. Creierul are nevoie şi de acizii Omega-3 (care se găsesc în principal în peştele gras, nuci, dovleac şi seminţe de in) care ajută la construirea si menţinerea mielinei. (mielina este un înveliş gras care izolează nervii, facilitând transmiterea foarte rapidă a impulsurilor între celulele nervoase). Deşi studiile despre efectele acizilor Omega-3 sunt controversate, se pare că suplimentele de ulei de peşte stimulează performanţele mentale ale copiilor.

Îmbunătăţeşte-ţi starea de spirit

Sentimentele noastre, la fel ca toate activităţile mentale, implică un schimb frenetic de mesaje între celulele creierului. Informaţiile sunt transportate între celulele creierului de substanţe chimice numite neurotransmiţători, care au un rol important în menţinerea stării de spirit.

Unul dintre ei sunt neurotransmiţătorii cheie de la nivelul sistemului nervos, dopamina sau „mesagerul bunei dispoziţii”. Creşterea nivelului de dopamină îţi conferă mai mult entuziasm şi plăcere, în timp ce un nivel scăzut este asociat cu sentimentele de tristeţe, iritaţie şi plictiseală.
Zaharurile şi alimente grase cresc nivelul dopaminei din organism. Cu toate acestea, o doză mare şi rapidă de dopamină este întotdeauna urmată de o scădere la fel de bruscă. Astfel, dacă vrei să te simţi bine toată ziua, mănâncă alimente bogate în proteine care eliberează treptat dopamina în corp.

Un alt mod de a asigura o producţie constantă de dopamină – şi o stare de spirit bună – este de a furniza creierului precursori ai acestei substanţe. Un important precursor al dopaminei este fenilalanina pe care o poţi găsi în sfeclă, soia, migdale, ouă, carne şi cereale.
Dacă vrei o cale rapidă să te simţi bine, ciocolata este foarte eficientă în creşterea nivelului de dopamină. Aceasta conţine anandamidă – o moleculă de grăsime care se aseamănă cu substanţa activă găsită în marijuana.

Un alt neurotransmiţător numit serotonină te ajută să te simţi mulţumit şi optimist şi combate anxietatea. O gustare plină de carbohidraţi va ridica rapid nivelul de serotonină, dar te va face să te simţi de asemenea, somnoros, asa ca din nou, este mai bine să menţii un nivel de echilibru.
Pentru fabricarea serotoninei, creierul are nevoie de triptofan, o substanţă din ouă şi carne. Vestea bună este că o felie de şuncă şi un ou la micul dejun vor furniza corpului o cantitate suficientă de serotonină pentru toată ziua.

Alcoolul în doze mici creează, de asemenea, un sentiment de bunăstare deoarece ridică nivelul de dopamină. În doze mari, alcoolul duce la mahmureală şi la o stare de spirit scăzută. Consumul excesiv şi pe termen lung distruge celulele creierului şi îţi afectează memoria.

Energic şi activ

Cafeaua este un remediu clasic pentru a alunga somnolenţa, însă trebuie să eviţi excesele pentru că un consum mare de cafeină poate produce nervozitate. Efectul cafelei este de a bloca o substanţă din creier care opreşte activitatea celulelor nervoase, făcându-te somnolent. Cafeina blochează în mod eficient această substanţă, încurajând astfel celulele creierului să fie active şi îţi oferă un plus de energie.

Cu toate acestea, prea multă cafeină, produce nervozitate deoarece glanda pituitară de la baza creierului interpretează această intensificare a activităţii cerebrale ca o avertizare a unei situaţii de urgenţă. În aceste situaţii, creierul produce adrenalină, dar aceasta în loc să te ajute să deveni mai alert, poate să îţi creeze o stare de anxietate care anulează capacitatea ta de a gândi clar.

Aşa cum organismul nostru are nevoie de o alimentaţie echilibrate, ne-am convins acum că şi creierul nostru are nevoie de acelsşi lucru, nu mâncăm doar pentru că ne este foame, mâncăm pentru a trăi într-un corp în totalitate sănătos.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea