Virtuţile condimentelor


Vorbind despre virtuţile medicinale ale aromelor diverselor plante, nu trebuie neglijate virtuţile condimentelor. Medicina împarte grupul mare şi eterogen al condimentelor în cinci mari categorii principale:

– condimente saline, reprezentate prin sare;

– condimente acide, reprezentate prin oţet, sucul de lămâie (acidul citric);

– condimente aliacee, reprezentate de ceapă, usturoi, praz şi altele asemănătoare;

– condimente picante de genul muştarului, al boielei de ardei;

– categoria amplă a condimentelor aromate care intră în categoria mirodeniilor, ce conţin plante indigene şi exotice cum ar fi: cimbrul, mărarul, tarhonul, ienibaharul, caperele, leuşteanul, chimenul, coriandrul, anasonul, vanilia, dafinul, scorţişoara, cuişoarele şi altele.

Efectele negative ale condimentelor se pot grupa în două categorii: prima ţine de faptul că pe calea condimentelor alimentele devin mai gustoase şi mai apetisante, ceea ce implicit va duce la consumul lor în exces şi deci la obezitate. A doua categorie ţine de faptul că aproape fiecare condiment în parte poate declanşa anumite efecte iritante, congestive sau de alt gen asupra mucoaselor, ceea ce, în final, se concretizează într-o anume suferinţă.

Condimentele sunt indicate însa nu în exces, ele pot fi adăugate cu succes în bucatele noastre în funcţie de gustul fiecăruia şi de toleranţa organismului la anumite substanţe.

Dacă am sta să discutăm despre condimente, am putea să o facem la nesfârşit, ideea principală este însă să nu le lăsăm la o parte şi să le alegem pe cele care ni se potrivesc cel mai bine.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea