O alimentaţie haotică ne afectează grav sănătatea.. şi silueta

Pentru cei mai mulţi dintre noi, hrana este asociată cu un sentiment de plăcere. Există, însa, o categorie de persoane pentru care simplul fapt de a mânca a devenit un adevarat coşmar. Alimentaţia haotică este o problema care îi afectează pe foarte mulţi oameni din jurul nostru.

Cind sunt nemulţumite de persoana lor, oamenii îşi impun reguli şi mai stricte, pe care le încalcă din nou. Este un cerc vicios din care puţine persoane găsesc scăpare.  Dimineaţa te grăbeşti şi nu ai timp pentru micul dejun, la pauza de masă dai o fugă la fast-food, iar câteodată seara ajungi prea târziu acasă ca să mai poţi mânca.

S-a demonstrat că dorinţa de a slăbi nu este singurul motiv pentru care adoptăm o astfel de alimentaţie. Foarte multe persoane ajung să mănânce dezordonat în funcţie de stările psihice şi emoţionale pe care le au. O ceartă cu iubitul sau o zi grea la serviciu pot declanşa o dorinţă de a mânca orice gasesc la îndemână, deoarece de la primele înghiţituri simt o stare de bine şi de relaxare (asa-numitul comfort food). „In timp ce mănânc doua pungi de chips-uri nu ma gândesc la felul în care mă voi simţi mai târziu”, spun o parte din prietenii mei care nu îşi alocă timp pentru a mânca normal. Dar dupa citeva ore incepe să se simtă vinovaţi şi sunt puşi în situaţia de a-şi recunoasţte slăbiciunea.

Acest fenomen se întâmplă tocmai din cauza faptului că societatea modernă ne prezinta mâncarea ca pe o recompensă sau ca pe o distracţie (sa iei masa cu prietenii este funny), iar persoanele cu tulburari de alimentatiţe deseori folo­sesc hrana ca pe ceva care le poate schimba starea de spirit (efectul este similar cu cel al cafelei sau al ţigărilor). Din păcate, de la aceste mese haotice până la probleme grave de alimentaţie, precum anorexia sau bulimia, nu este decât un pas. „ Acest lucru depinde de personalitatea fie­căruia”, susţine Dr. Janet Treasure, profesor în psihiatrie la King’s College din Londra.

„O persoană puternică, perfecţionistă, va avea tendinţa să devina anorexica, iar una instabilă emoţional riscă să ajunga la bu­limie”, afirma profesorul. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Mai există şi alte variabile, ca de exemplu expunerea la prea mult stres, munca într-un domeniu unde calităţile fizice contează, sau o relaţie cu un iubit mult prea critic la adresa felului în care arată partenera. Toate acestea pot duce la probleme grave. Studiile au demonstrat că femeile sunt mult mai sensibile la astfel de tulburări decât bărbaţii, deoarece, biologic, sunt mult mai puţin to­lerante la lipsa de hrană.

Eu cred că atunci când suntem conştienţi de faptul că sănătatea contează mai mult decât aspectul fizic vom găsi acea cale de mijloc care le va împăca pe amândoua. Cu ce mă ajută că astăzi mă încadrez la standardele de 90 – 60 – 90 dacă peste cîâţiva ani mă îndop de medicamente ca să revin la o stare de sănătate cât de cât normală. Fiecare dintre noi avem un organism şi un metabolism care funcţionează într-un mod apare şi pentru care trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere ca să-i găsim echilibrul.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea