Piersicile întârzie efectul îmbătrânirii

Pentru că suntem în sezonul în care găsiţi piersici la orice colţ, ar trebui să ştiţi câteva lucruri benefice despre ele înainte de a le consuma.

Piersicile au un gust dulce, aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase şi hidratează organismul (87% din conţinut este apă). Acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu importante proprietăţi terapeutice.
Piersicile au un mare conţinut de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E. Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin cantităţi deloc neglijabile de fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi, fibre.

Beneficii pe care le puteţi avea de la consumul de piersici şi principalele acţiuni terapeutice ale acestora sunt: energizante, stimulează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare, diuretice şi laxative, ajută la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunităţii organismului.

Datorita constituenţilor săi, piersica poate fi de un real beneficiu în cazul persoanelor astenice, slăbite, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenta sau care prezintă stări depresive.

Datorită conţinutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, având un tranzit intestinal leneş. Acestea înlătură constipaţia şi favorizeaza digestia, cu efect favorabil şi în caz de hemoroizi. Piersicile au efecte benefice şi în cazurile de litiază urinară, reumatism, gută, datorită acţiunii lor diuretice-depurative. Antioxidanţii inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a unor afecţiuni cardiovasculare. Tot datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.

Atenţie la alergii!
Piersicile pot determina reacţii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestări. Persoanele care sunt alergice la polen pot prezenta în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon aşa numitul sindrom de alergie orala (urticaria de contact). Acesta se manifesta prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazurile severe poate apărea şi umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăţi în respiraţie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (în special mesteacăn) pot fi alergice şi la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, ţelina, morcovi, tomate. De asemenea, pacienţii alergici la graminee şi cereale pot fi sensibili şi la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la pâinea integrala.

Persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dietă restrictivă, eliminand din alimentaţie acele produse care le fac rău. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Dacă v-aţi hotărât să mergeţi la piaţă să cumpăraţi fructe sau chiar în grădină să le culegeţi nu vă grăbiţi să le mâncaţi imediat fără a le spăla bine înainte. Sănătatea stă în mintea şi în puterea noastră de a lua decizii corecte.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea