Istoria „supei”


Supele sunt gustari delicioase care ne potolesc numaidecat foamea, preparate care pot fi servite chiar si intre mese. Indiferent unde ne aflam si in ce anotimp suntem, o supa buna face minuni!

Odata cu “descoperirea” supei, omul a inceput sa capete si sa-si desavarseasca si celalate experiente culinare. Acest preparat l-a hranit si l-a salvat pe om de cele mai crunte perioade de foamete, pe timp de razboi sau calamitati naturale. Toate popoarele detin in cultura lor culinara traditionalele supe.

Supa – baza unui start sanatos in viata de zi cu zi

Oamenii au descoperit focul in timpul epocii de piatra, astfel incat au invatat sa-si prepare hrana pentru traiul zilnic. Peste pietrele incinse, acestia asezau recipiente mari din metal, faurite de ei, pe care le umpleau cu apa, apoi  adaugau plante si mirodenii binecunoscute de ei, radacini si diverse leacuri comestibile.

Cu timpul, cerealele precum graul, ovazul sau meiul au castiga in notorietate si importanta, devenind astfel parte satioasa din mesele importante ale zilei. Mult timp, supele din cereale au reprezentat un mic dejun tipic pentru orice patura sociala.

Traditia se pastreaza…

In trecut, in bucatariile manastirilor, a caselor de copii sau in familiile numeroase si sarace, fierbea mereu pe focul cu lemne o oala mare cu o zeama care era „lungita” de fiecare data cand ajungea la jumatate. Din aceasta se hraneau gurile numeroase de oameni nevoiasi.

In timp, aceasta zeama a inceput sa devina din ce in ce mai bogata in verdeturi, legume si condimente de tot felul. Foarte rar se intampla sa se adauge carne. Daca o perioada, oamenii moderni au renuntat la acest preparat in detrimentul altor mancaruri mai mult sau mai putin sanatoase, supa incepe sa revina incet incet in “trend” si sa se regaseasca pe meniurile celor mai fine restaurante si localuri.

In unele zone din Romania supa inca este o mancare traditionala din meniul importantei zile de duminica. Eu un anu as refuza niciodata o supa de pui sau de vita cu taitei :)

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Un comentariu


  1. La cele scrise voi mai adauga, ca desi in Spania supele, in special cele fierbinti, nu sunt prea populare, in limba catalana verbul a cina (a lua cina) suna SOPAR, deci, s-a pastrat traditia de a manca supa seara, pe racoare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea