Porumb fiert

Nu stiu care este parerea voastra dar atunci cand ma gandesc la porumb fiert imi amintesc de vacantele petrecute departe de aglomeratia orasului si de goana din lanul de porumb precum si intreaga strategie facuta impreuna cu ceilati copii cu o seara inainte de eveniment…erau doua perioade in an cand se faceau aceste strategii: cand aparea porumbul tanar, numai bun de pus in oala si cand era vremea semintelor de floarea soarelui…

In piata a aparut porumbul numai bun de fiert, pentru cine nu a mai facut niciodata sa luati aminte ca este foarte simplu. Cumparati cu atentie porumbul din piata, apasati cu unghia 2, 3 boabe sa vedeti daca sunt moi si laptoase. Ajunsi acasa desfaceti panusii de porumb si impartitii in doua, jumatate puneti pe fundul oalei, apoi puneti stiuletii de porumb si deasupra cealalta jumatate de panusi. In final turnati apa pana se acopera tot continutul oalei. Daca porumbul este proaspat va fierbe repede, 35, 45 de minute. Cand s-a racit suficient sa-l puteti scoate din oala, nu uitati sarea si pofta amintirilor din copilarie.

Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor.

O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.

In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.

Este adevarat ca prin fierbere se pierde un oarecare procent din substantele nutritive ale porumbului, insa o cantitate semnificativa de nutrienti, peste 60%, se pastreaza. In plus, consumat in mod regulat, porumbul ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb contin:

-59 calorii

-2 proteine

-10 carbohidrati

-1 lipide

-1 fibre

Este recomandata consumarea porumbului simplu, iar nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. In combinatie cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor. Porumbul contine si tiamine care sunt responsabile de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% din cazul femeilor (conform cercetatorilor de la Universitatea din Hamburg). De asemenea, tiamina (vitamina B1) are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea