Menta cea bună la toate

Menta este planta aromatica cu cele mai multe specii si cele mai variate intrebuintari. Face parte dintr-o familie extinsa, alaturi de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia si levantica.

Menta (Mentha) este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante distribuite mondial, sapte in Australia, una in America de Nord si celelalte in Europa si Asia; dar totodata exista si hibrizi.

De regula, speciile de menta care se folosesc in vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor salbatice nu au calitatile medicinale ale asa-numitei „mente bune”. Prin „menta buna” se intelege, de fapt, o serie de trei specii de menta (care la randul lor au sute de varietati). Acestea sunt menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau spicata) si hibridul primelor doua: menta piparata (Mentha piperita), care este cea mai folosita specie in prezent. In aceeasi categorie amintim si menta creata (Mentha crispa), menta frantuzeasca (Mentha pulegium). Toate speciile de menta sunt foarte aromate.

In general, Mentha piperita poate substitui orice tip de menta, dar nu si invers. Ea are un gust puternic si mentolat, mai puternic la planta proaspata decat la cea uscata. Menta poate fi utilizata de la tratarea durerilor de cap la bauturile racoritoare si pana la anumite retete culinare.

Prospetimea mentei merge foarte bine cu aroma de ciocolata. Inghetata de menta este in special delicioasa intr-o zi calduroasa de vara, folosind din plin proprietatile racoritoare ale mentolului. Frunzele de menta au un aspect deosebit, impresionand si ca ornament, la suprafata inghetatei, a deserturilor sau a paharelor cu bauturi; la fel de bine pot fi si consumate.

Ea este si astazi nelipsita din multitudinea de preparate din carne de miel si oaie, din mancaruri de peste sau insoteste o serie de legume ca: fasole, cartofi dulci, dovlecei, morcovi, etc.

Se foloseste la sosuri, salate, preparate cu paste, deserturi, bauturi racoritoare, lichioruri, creme, oteturi si uleiuri aromate si, nu in ultimul rand, in guma de mestecat. Menta este insa, inainte de toate, un condiment si un aliment cu diferite traditii pe mai toate meleagurile.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea