Shot-ul perfect de Tequila

Tequila este o bautura foarte la moda astazi, care a devenit apreciata si inRomania ultimilor ani. Totusi, parerile sunt impartite: exista persoane care nu o considera cu nimic mai presus de traditionala tuica sau palinca obtinuta prin distilarea prunelor, in timp ce altii o divinizeaza.

Exceptand gustul si concentratia ridicata de alcool, un lucru care cu siguranta atrage foarte mult este ritualul pe care trebuie sa il parcurgi inainte de a bea tequila. Paharele speciale care nu depasesc cantitatea de 50 ml., feliile de lamaie si bineinteles sarea trebuie sa fie in asteptare daca vrei sa savurezi tequila.

Istoria acesteia este putin incerta si invaluita in mister. Se considera ca tequila se prepara in Mexic, mai exact in zona din apropierea orasului Tequila, cu mult inaintea sosirii conchistadorilor spanioli din jurul anului 1520.

Numele pe care il avea bautura atunci era “octal”, iar spaniolii au fost atrasi de ea in momentul in care au terminat toate rezervele lor de brandy. Bastinasii realizau ‘tequila’ dintr-o planta asemanatoare cu cactusul din familia Agavaceae.

Oficial, tequila, asa cum o cunoastem astazi, a fost produsa in secolul al XVI-lea. Consumul a crescut si a ajuns la cote impresionante pana in secolul al XVIII-lea cand ocupatia spaniola asupra zonei a fost ridicata, iar sir Jose Cuervo a inceput producerea bauturii in cantitati industriale.

Acesta a fost primul producator oficial al tequilei, Cuervo castigandu-si dreptul de a cultiva plantele necesare si de a realiza bautura, pentru ca apoi sa o comercializeze de la regele Spaniei in anul 1758.

Tequila a castigat importanta nationala abia in timpul revolutiei, la inceputul secolului, cand a devenit un motiv de mandrie si un simbol al identitatii nationale. Un alt moment de crestere al notorietatii bauturii a aparut odata cu interzicerea importului de Statele Unite a bauturilor alcoolice in Mexic.

Prin acesta interzicere, Statele Unite nu au reusit sa faca altceva decat sa ii creasca popularitatea, tequila fiind in continuare introdusa in tara prin trecerea frauduloasa a frontierei.

Existe legende care afirma ca sticlele de tequila contineau un vierme care ii conferea o aroma speciala. Acest lucru este fals. Un producator din America a decis sa puna un vierme in sticlele de tequila pe care le producea, pentru a impresiona clientii, insa acest lucru nu a fost decat o strategie de piata, in niciun caz o metoda clasica de imbuteliere a tequilei.

Un alt zvon este ca tequila se realizeaza din cactus. In realitate, planta din care este facuta nu se inrudeste cu cactusul, insa impartaseste trasaturi comune cu acesta, fiind mai degraba asemanatoare din punct de vedere al aspectului.

Astazi sunt mai mult de 100 de distilerii specializate in productia de tequila in Mexic, fiind disponibile pe piata nu mai putin de 600 de sortimente diferite. Actualele reglementari in ceea ce priveste concentratia de alcool pe care trebuie sa o contina tequila sunt foarte stricte. Bautura trebuie sa aibe exact 51 % alcool.

Ca urmare a faptului ca plantele din care se realizeaza tequila cresc doar in zona Mexicului, productia “originala” nu se poate face in alta parte. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial insa interdictia a fost ridicata, pentru ca importul de bauturi alcoolice din Europa devenise foarte greu de efectuat.

Este vineri seara…urmeaza weekend-ul…in consecinta va sunt permise cateva shot-uri 🙂

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea