Cum pregătim murăturile pentru iarnă?


Unele legume si fructe rezista foarte bine in sezonul rece daca sunt depozitate in conditii bune, dar altele vor fi serios afectate de trecerea vremii si este astfel nevoie sa se recurga la metode alternative de conservare si depozitare corecta a lor.

Pregatirea muraturilor pentru iarna este un proces foarte bine pus de-a lungul timpului si se pare ca origineaza de la marinarii din vechime, care aveau nevoie de o modalitate utila de a pastra alimentele proaspete pe intervale lungi de vreme si astfel au apelat la aceasta metoda inedita de conservare a hranei in baie de saramura.

In esenta, solutia folosita pentru conservarea alimentelor prin murare este formata din apa si sare, uneori apelandu-se si la otet, condimente diverse sau chiar uleiuri vegetale. Amestecul bine dozat de apa si sare este atat de eficient incat ucide toate bacteriile, hrana pastrandu-se totusi la valoare nutritiva ridicata pentru luni lungi de zile.

Atat in industria alimentara cat si in gospodariile proprii se apeleaza si la condimente cu proprietati antimicrobiene atat pentru a purifica alimentele conservate cat si pentru a le da un gust deosebit. Usturoiul, semintele de mustar, boabele de piper negru, scortisoara, cuisoarele, dafinul si alte ierburi si condimente se folosesc de multa vreme la prepararea muraturilor.

Pentru a se obtine totusi muraturi de calitate, va fi nevoie mai intai de toate de o selectare atenta a legumelor si fructelor, existand pe piata agro-alimentara o oferta bogata special destinata acestei operatiuni minutioase.

Castravetii, de exemplu, este bine sa fie de dimensiuni mici spre medii si tari in coaja lor, merele de asemenea nu pot fi folosite daca sunt prea coapte, prea mari sau din specii care nu se preteaza la murat, morcovii trebuie sa fie tineri si tari, conopida cere conditii speciale pentru murare si la fel ardeii grasi sau cei iuti.

O mare varietate de legume si fructe pot fi astfel puse la murat, dar rezultate de exceptie le obtin doar producatorii care pot sa se apuce de treaba la nici 24 de ore dupa ce si-au cules recolta. Cele mai bune muraturi se obtin din fructe si legume culese cu o zi inainte si acestea vor si tine mai mult si vor fi si mai gustoase.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea