Leacurile toamnei…Cura cu prune

Au apărut prunele! Acum mă bucur nespus pentru că nu trebuie decât să le mănânc, s-a terminat cu perioada copilăriei când primeam 5 lei pe fiecare găleată de prune culese. Aceste fructe aromate şi răcoritoare sînt una din minunile naturii. E păcat să nu profităm de ele atîta vreme cît se găsesc din belşug, nu sînt scumpe, iar beneficiile pentru sănătate sînt imense. Prunele ne aduc o mare concentraţie de vitamine şi minerale, ajută la slăbit, vindecă unele afecţiuni, detoxifică organismul şi fac bine la frumuseţe. Prunele crude, sub formă de suc, nectar sau gem, chiar şi prunele uscate, au efectul unui tonic extrem de eficient, înlocuiesc medicamentele şi redau vioiciunea organismului.

Alungă oboseala
Prunele pe care le găsim în piaţă sînt de o mare diversitate de soiuri. Toate sînt bune, depinde de gust alegerea tipului de prună pe care îl puteţi mînca în cantităţi mari cu plăcere. O cură de prune este cel mai la îndemînă tratament pe care-l putem face în luna august, pentru întărirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie. Banala prună este un rezervor fantastic de vitamine A, B1, B2 şi C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul şi fierul, precum şi de acizi organici, protide şi celuloză. Datorită substanţelor pe care le conţin, prunele au proprietăţi antipiretice, antihelmintice, depurative, laxative, emoliente şi dezintoxicante.
Laxativul cel mai sănătos
Ce mai conţin prunele? Apă (80%). Ceea ce favorizează eliminarea renală, prunele fiind un ajutor preţios celor care au tendinţa de a face pietre la rinichi sau suferă des infecţii urinare. Şi cei care au o vezică biliară leneşă beneficiază de avantaje, prunele stimulînd funcţionarea bilei. Bogăţia de fibre a prunelor şi prezenţa sorbitolului accelerează tranzitul intestinal. Pruna e una dintre cele mai eficiente şi igienice laxative naturale. În caz de colon iritabil, datorită pectinei, elimină crampele şi reglează evacuarea balastului alimentar.

Pruna previne bolile cardiovasculare
Aceste fructe aromate mai conţin şi potasiu (300 mg la 100 g de fruct proaspăt). Nevoia zilnică de potasiu a unui adult fiind de 3,2 g, este clar că o cură cu prune va ajuta metabolismul şi va ajuta inima să funcţioneze corect. Furnizînd, în medie, 52 de calorii la suta de grame, datorită glucidelor conţinute, nutriţioniştii le recomandă fără rezerve, pentru refacerea rezervelor de energie, bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scăzută sau celor cu apetit scăzut.

Proaspete, uscate, gem sau în plăcintă
Cura cu prune poate dura trei zile sau două săptămîni, în funcţie de afecţiunea tratată şi efectele scontate. În cele trei zile se consumă doar prune proaspete, în combaterea aterosclerozei, obezităţii, hipertensiunii şi reumatismului. Cura de mai multe zile presupune consumul acestor fructe cu o jumătate de oră înaintea meselor. Se vor obţine o detoxifiere generală a organismului, întărirea imunităţii şi tonifierea tuturor organelor. Pentru efectele diuretice şi laxative, cît şi pentru descongestionarea ficatului, se poate folosi şi decoctul de prune uscate, 2 căni/zi. În stare proaspătă, prunele au şi utilizări culinare: la plăcintă, tartă, prăjituri, precum şi la prepararea de magiun, dulceaţă, compot, jeleu. Din prune uscate se pregătesc diverse mîncăruri, cu sau fără carne (de post). În scopuri terapeutice, se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, îndeosebi) şi decoctul din frunze. Jeleul şi gemul de prune sălbatice sînt un remediu excelent pentru gîtul uscat şi iritat. Pentru efecte imediate, dizolvaţi o linguriţă cu vîrf într-o cană cu apă fierbinte în care aţi adăugat suc de lămîie şi puţină scorţişoară, şi beţi acest amestec înainte de culcare.

Nu sînt recomandate în diabetul zaharat
Unii medici recomandă cura cu prune ca un remediu natural în cazul problemelor de fertilitate. Mai mult, ele sînt benefice chiar şi femeilor care sînt deja însărcinate, deoarece conţin calciu, fiind indicate mai ales în ultima perioadă a sarcinii, pentru a se evita afecţiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, după sarcină, osteoporoza. O singură contraindicaţie au minunatele prune: nu fac bine diabeticilor, din cauza conţinutului bogat în zaharuri. Fiind foarte nutritive, se recomandă sportivilor, copiilor, precum şi persoanelor cu regimuri hipoazotate. În general, despre prune, numai de bine.

Ajută la frumuseţe
Prunele bine coapte se folosesc şi în cosmetică. Măştile cu prune, fiind astringente, sînt recomandate în cazul tenului gras, cu porii deschişi. Fructele se zdrobesc şi se ţin pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca poate fi combinată şi cu un albuş de ou bătut spumă. Cura de prune uscate timp de pînă la cinci zile pe lună este benefică pentru detoxifierea tenului. Iar dacă, din cauza stresului, traversaţi o perioadă de cădere masivă a părului, faceţi un decoct din frunze de prun şi clătiţi-vă săptămînal cu el pe cap. Ţuica curată de prune, în cantitate mică, este un stimulent general şi un bun tonic digestiv.

MT.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Un comentariu

  1. Name (obligatoriu) Maria says:

    sunt scumpe pentru Moldova

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea