Puterea magica a vinului – Nectarul zeilor nemuritori

Dintotdeauna vinul rosu s-a aflat undeva la granita dintre fictiune si realitate. La inceputurile civilizatiei omenesti, era bautura zeilor alaturi de celebrul nectar pe care il sorbeau zeii olimpieni. Unii cercetatori ai mitologiei au aratat ca celebrul nectar al zeilor care nu era altceva decit un vin rosu adus din zone tinute secrete de catre stapanii Olimpului, in fapt era un soi de vin pregatat special de catre sacerdotii de pe malul Pontului si destinat doar nemuritorilor. Se spunea ca cei care reusesc sa manince din mincarea zeilor si sa le bea vinul, deveneau nemuritori. Din cauza asta Zeus pusese paza severa, pentru ca neamul ceresc sa nu se amestece cu saminta terestra. Ceea ce nu se stie din legendele mitologice e faptul ca, un zeu, un singur zeu, ajunsese sa-l intreaca in popularitate chiar pe stapanul zeilor, pe Zeus. Armate intregi de credinciosi cutreierau pamanturile si mii de altare ardeau neincetat in cinstea acestui zeu. Acest zeu, de sorginte traca, era Bacchus sau Dyonysos, cum i se mai spunea. Si era zeul vinului. Numai ca, zeul vinului nu reprezenta doar ceea ce ne inchipuim noi astazi sau ceea ce, deformat a ajuns astazi pana la noi. Nu era un zeu al betivilor, al celor care se dedau placerilor trupesti fara socotinta. Era zeul renasterii naturii, zeul reinvierii. Puterile lui erau atat de mari incat olimpienii insisi se temeau de el.

Priviti piramidele egiptene. Faraonii erau considerati descendenti ai zeilor. Pe peretii piramidelor sunt desenate o gramada de amfore si iarasi amfore, de data asta reale, au fost gasite alaturi de mumiile faraonilor. Vinul rosu ii insotea pe stapanii Egiptului in calatoria lor ultima.

Treceti Atlanticul. In mormintele mayase, aztece, incase, peste tot veti gasi vase care au fost pline cu vin si care au fost ingropate alaturi de cei decedati, plecati pe drumul lor fara intoarcere. In timpul zeilor azteci prizonierii erau sacrificati, iar preotii si poporul celebrau bind vin.

Priviti din nou catre Europa, la nord de Donaris, riul sfint al getilor. Pe vremea lui Burebista, marele rege dac impune cultul lui amolxis, religia cea mai complexa a antichitatii. Pentru ca Zamolxis insusi era un zeu si o suma de zei, deopotriva, era cel dintai si cel din urma dintre zei, era zeul primordial si zeul reinnoirii. Cei ce credeau in el traiau vesnic in imparatia sa aflata dincolo de hotarele vietii. Cei lasi, cei care mureau sclavi, nu puteau patrunde in viata vesnica. Ori regii aveau nevoie de luptatori, nu de gospodari, iar vechiul cult incepea sa dea semne de decadenta. Oamenii facusera si din asta un lucru demn de dispretuit. Tainele vechi fusesera transformate in bacanale, in orgii dincolo de orice inchipuire. Si toate astea facute in numele lui Bacchus. Atunci, pentru inoirea spirituala, de dincolo de tarimurile nemuritoare, avea sa apara un nou zeu, un zeu aflat la originea tuturor lucrurilor si care venea sa incheie cultul lui Bacchus. Acesta era Zamolxis. Dar vinul a fost pastrat.

Sa mai trecem peste inca vreo 50 de ani. Suntem pe vremea lui Isus. Desi este vorba de o alta religie, desi unii dintre vechii zei disparusera aproape cu totul, vinul rosu se foloseste in continuare in savarsirea tainelor preotesti. Isus insusi ii confera calitatea de lichid vital si sfint.

Dar sa ne oprim in vremurile noastre. Priviti preotii cum sfintesc vinul rosu la fiecare mare sarbatoare. La botez, la moarte, la casatorie, la celebrarea unor sfinti din calendar. Nu este nici o ocazie deosebita in care vinul rosu sa nu fie folosit. Si asta, pentru ca dincolo de existenta sa simpla de licoare de baut, in vinul rosu sta puterea supranaturala pe care o regasim la toate fiintele nemuritoare, fiind ea insasi o parte din fiinta spirituala a acestora.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea