Mierea polifloră, aliment şi medicament dulce

Despre mierea de albine si beneficiile ei pentru organismul uman s-au scris biblioteci intregi si inca se vor mai scrie pentru ca mierea continua sa ne uimeasca si cercetatorii ii vor descoperi noi valente.

Istoria ne spune ca mierea de albine a fost primul indulcitor pe care l-a folosit omul pentru hrana dar si pentru producerea unor bauturi alcoolice rafinate.

De la egiptenii antici si babilonieni au ramas primele marturii care descriu modul de recoltare si de folosire al mierii, ca aliment, medicament si element nelipsit in cadrul unor ritualuri.

Dupa provenienta, mierea este florala, obtinuta din prelucrarea nectarului si polenul florilor melifere, si extraflorala, cum e mierea de mana obtinuta din alte parti ale plantei.

Cred ca numai din lipsa de informatie multe persoane isi imagineaza ca mierea monoflora, din salcam, tei, izma, floarea soarelui, ar fi cea mai buna. Mierea monoflora este adunata din nectarul unei singure flori, avand in compozitia sa principiile active ale unei singure plante.

Mierea poliflora este produsul multor plante de pe camp si are in compozitia sa diverse minerale,vitamine si principii active pe care planta le transmite, prin albine, mierii si, prin miere, omului.

Cu siguranta ca apicultorii care vand miere stiu ca mierea poliflora este mult mai bogata in nutrientii necesari omului, dar mizeaza pe lipsa de informare a clientului si vand mierea monoflora mai scump, desi pretul nu se justifica in compozitie.

Un alt lucru pe care multi consumatori, fideli sau ocazionali, nu-l stiu e ca mierea poliflora cristalizeaza tocmai pentru ca este naturala si nu pentru ca i s-ar fi adaugat zahar in compozitie. Trebuie sa se stie ca zaharul adaugat artificial nu mai cristalizeaza.

Mierea poliflora este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din cate exista. Este compusa din zaharuri simple, fructoza, glucoza, vitamine din complexul B, vitamina C, enzime si minerale.

Mierea poliflora stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste digestia, ajuta functiile ficatului si creste procentul de hemoglobina in sange. Una, doua lingurite de miere luate dimineata, pe nemancate, cu un pahar de apa la temperatura camerei, usureaza digestia.

In bolile ficatului, medicina populara recomanda un sirop din miere de albine si lamai. Se spala bine cateva lamai, eventual cu o periuta de dinti noua, se usuca intr-un prosop de bucatarie si se taie in cuburi mici, cu tot cu coaja. Se pun cuburile intr-un borcan, fara sa se indese, si se adauga miere de albine care sa acopere lamaia in intregime.

Din siropul care rezulta, dupa cateva ore sau o zi, depinde de caldura dinincapere, se ia cate o lingura de trei ori pe zi inainte cu o jumatate de ora de mesele principale.

Tot pentru boli de de ficat se face un amestec din miere si grapefruit. Seara, se curata un grapefruit, se taie cuburi si se pune intr-un castron. Daca este cristalizata, se adauga o lingura de miere, daca nu, doua linguri, se amesteca bine, se acopera vasul si se lasa pana dimineata.

Acest amestec poate fi si un mic dejun delicios, puternic vitaminizat pentru oricine doreste sa-si refaca stocul de minerale si vitamine. Copiii ar adora sa manance dimineata asa un mic dejun, dulce, parfumat si energizant.

Trebuie sa se stie ca mierea de albine, ca medicament, nu are proprietati miraculoase dar consumul constant ca aliment de sine statator ori indulcitor pentru cafea, ceai, sucuri preparate in casa are beneficii incontestabile asupra intregului organism.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea