Ghidul legumelor de toamnă

Un ghid complet al legumelor care iti stau la indemana toamna. Trebuie sa stii cum sa le alegi din supermarketuri sau piete, cum sa le pastrezi si, bineinteles cum sa le prepari pentru a-si pastra valoarea nutritionala.
Fasole pastai
Informatii nutritionale: vitamina C, A si folati.
Cum le alegi: alege pastaii de culoare deschisa, mici si fara pete maronii. Trebuie sa plesneasca usor, la prima indoire. Boabele de fasole trebuie sa fie in formare, nu bombate.
Pastrare si preparare: atele trebuie curatate inainte de folosire; se pastreaza in frigider, insa nu mai mult de 5 zile.
Sfaturi utile: pentru 1/2 kg de boabe de fasole foloseste 3 parti de apa fiarta, 4-5 linguri de sare si apoi adauga fasolea. Fierbe-o timp de 6-12 minute, scurge-o si pune-o sub un jet de apa rece. Amestec-o cu unt, sare, piper si condimente pentru gust.

Sfecla
Informatii nutritionale: folati, potasiu si vitamina C.
Cum le alegi: radacina trebuie sa fie tare, fara crapaturi, de marime mica sau medie. Este indicat sa o cumperi cu verdeata cu tot, care este comestibila in prima faza
Pastrare si preparare: indeparteaza verdeata si pastreaz-o in frigider in pungi de plastic. Trebuie utilizata in maxim 2 zile in salate, cat mai este proaspata. Radacina se poate pastra in frigider o saptamana sau chiar mai mult. Ar fi indicat sa nu le cureti coaja, ci sa o razuiesti.
Sfaturi utile: pune sfecla intr-o cratita si acoper-o cu apa. Se lasa la fiert timp de 30-45 de minute, se scurge de apa si se pune sub jet de apa rece. Se curata de coaja ramasa si se serveste in salate. Portocala, chimenul, mustarul boabe sau mararul se pot folosi in combinatie cu sfecla.

Morcovi
Informatii nutritionale: vitamina A.
Cum le alegi: trebuie sa fie fragezi, medii si cu frunze cu tot (vor fi mai proaspeti si mai dulci); evita-i pe cei deshidratati si crapati.

Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider maxim 2 saptamani. Indeparteaza partea de sus, cu frunze.
Sfaturi utile: se fierb in apa sarata sau la abur timp de 8-12 minute. Se fierb neacoperiti si la foc mic pana cand apa se evapora si sucul lor propriu ii acopera. Se condimenteaza cu marar sau menta.

Conopida
Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.
Cum le alegi: capatani tari, albe sau crem la varfuri adunate in florete, frunze verzi, fara pete maronii.
Pastrare si preparare: se pot pastra mai mult de o saptamana in frigider. Inainte de a preparare, indeparteaza frunzele si de despart floretele in manunchiuri mici.
Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 6-10 minute. Se serveste cat e calda, cu branza razuita, crutoane, chimen, boia de ardei sau patrunjel; se mai poate folosi in stare cruda in diverse salate.

Radacina de telina
Informatii nutritionale: vitamina C, calciu si fier.
Cum le alegi: trebuie sa fie tare, medie si fara pete. Evita radacinile mari, deoarece sunt prea coapte si vor fi lemnoase in interior.
Pastrare si preparare: intr-un spatiu racoros su uscat rezista la pastrat mai bine de 1-2 saptamani. Se spala si se curata inainte de preparare.
Sfaturi utile: este delicioasa in salate. Inabusita impreuna cu o friptura sau fiarta si adaugata la piureul de cartofi da gust mancarurilor.

Usturoiul
Informatii nutritionale: fitochimicale
Cum le alegi: capatanile tari, bine uscate si stranse laolalta.
Pastrare si preparare: pastreaza-le intr-un loc uscat si racoros, nicidecum in frigider.
Sfaturi utile: foloseste-l pentru friptura, sau da gust mancarurilor.

Pastarnacul
Informatii nutritionale: vitamina C si folati.
Cum le alegi: radacini tari, tinere si fara crapaturi.
Pastrare si preparare: pastreaza-l la frigider 1-2 saptamani.
Sfaturi utile: taie-l cubulete si foloseste-l la supe si tocane. Da un gust exceptional daca le fierbi la abur si le amesteci impreuna cu piureul de cartofi.

Dovleacul
Informatii nutritionale: vitamina C, A, folati
Cum le alegi: alege-i pe care sunt mai grei la dimensiune mica, coaja tare si fara pete.
Pastrare si preparare: rezista o luna intr-un spatiu uscat si racaoros sau 3 luni in frigider.
Sfaturi utile: taie-l in doua, indeparteaza semintele, stropeste miezul cu sare, piper si ulei de masline si prajeste-l timp de 30-45 de minute pana se inmoaie. Este excelent in supe sau risotto. O gustare delicioasa sunt semintele prajite si cu sare.

Cartofii
Informatii nutritionale: vitamina A, C, B6, fibre, cupru si potasiu
Cum le alegi: medii, tari, ovali, fara lovituri.
Pastrare si preparare: rezista mult daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si uscat.
Sfaturi utile: copti cu coaja aproximativ 30-45 de minute. Fierti timp de 20-30 minute si serviti piure.

Guliile
Informatii nutritionale: vitamina C
Cum le alegi: coaja trebuie sa fie alba sau rosu inchis.
Pastrare si preparare: pastreaza-le 1-2 sapatamani in frigider.
Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 15-25 minute. Se folosesc in tocane, facute piure sau crude pentru o gustare. Se condimenteaza cu chimen, arpagic, patrunjel si piper.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea