Sănătatea din pahar

Gândindu-mă la cele câteva cuvinte care deschid în fiecare săptămână paginile culinar.md din Suplimentul Femeia, m-am oprit astăzi la miraculosul cuvânt „apă” şi la cât este ea de importantă în viaţa noastră.

Apa este cel mai important constituent al organismului uman, o cantitate de până la patru cincimi din greutatea corpului nostru fiind constituită din apă. Această importanţă este scoasă în evidenţă si de faptul că un om nu poate supravieţui mai mult de câteva zile fără apă, pe când fără hrană se poate trăi mai mult. Apa este solventul principal pentru produşii de digestie, fiind esenţială pentru eliminarea rezidurilor şi toxinelor din organism. Deşi nu există o doză foarte exacta recomandata, se spune că doi litri de apă zilnic sunt considerate suficiente pentru o bună sănătate a organismului.

Sunt zile în care eu nu reuşesc să beau doi litri de apă, dar sunt zile, ca şi acum de fapt, când nu mă mai satur de apă şi oricâtă aş bea nu reuşesc să mă satur.  Rolul apei în organism este foarte important. În cele mai multe cazuri, pentru ca o reacţie (bio)chimică să poată avea loc, este nevoie ca substanţele ce urmează să interacţioneze să fie dizolvate în prealabil în apă. Voi staţi bine la capitolul „consum de apă”?

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea