Gutuia, ingredientul perfect al toamnei

A venit, a venit toamna… cu miros de gutui coapte si peltea fierbinte in borcanele frumos aliniate pe masa gospodinelor. Indiferent ca e vorba de un cosulet cu gutui asezat pe masa din sufragerie sau un borcan cu peltea in camara bunicii, casa va va fi inundata cu arome seducatoare de trandafiri si plimbari in padure, de sofran si flori de portocal.

Despre gutuie si beneficiile ei s-a aflat inca din Antichitate, din anul 600 i.Hr., cand era considerat, in Grecia Antica, fructul preferat al Afroditei.

Acest fruct provine, ca origine, din Caucaz. Gutuile nu au fost niciodata la fel de populare ca celelalte fructe de toamna, cum ar fi merele sau perele, iar probabil acest lucru se datoreaza si faptului ca nu prea pot fi consummate crude, direct culese din pomul roditor.

Gutuile crude sunt lemnoase si au un pronuntat gust acrisor-amarui, dar daca decidem sa le lasam la copt pe ziare, intr-un loc aerisit si luminos, atunci acestea vor capata o culoare rubinie si un miros placut, adevarata bijuterie pentru simtul olfactiv.

Incercati sa imbogatiti clasica placinta cu mere si cu niste gutui sau folositi bucati de gutuie coapta cigar si in mancare si astfel veti ajunge la noi dimensiuni ale standardelor culinare.

Iata cateva sugestii despre cum ati putea gati gutuile:

1. Gutuile merg de minune alaturi de carnea de porc, in special cea grasa, asa ca nu este nimic gresit in a adauga cateva felii de gutuie in tocana de porc pentru a oferi un gust dulce-acrisor preparatului. O alta sugestie ar fi sa preparati un sos din gutuie coapta si pasata in blender, usturoi, ulei de masline si sare , care merge la fel de bine langa o friptura suculenta de porc.

2. Membrillo este o alta sugestie despre cum am putea folosi gutuile. Acest preparat foarte cunoscut in Spania este o pasta grosiera, cu o nuanta de rosu profund si se acompaniaza cu o branza maturata picanta, cum ar fi Manchego, pecorino sau cheddar.

3. Gutuile se preteaza de minune si la deserturi, cum ar fi tartele, dulceturile, placintele si chiar si inghetata.

Si daca retele internationale abunda in variatii despre cum ar putea fi folosite gutuile la gatit, atunci ar trebui amintit faptul ca si pe plaiurile autohtone se gasesc preparate delicioase cu gutui.
Printre aceste retete minunate se pot aminti mancarica de gutui cu pui, mancarica de post cu gutui si prune uscate sau pelteaua. Gutuia este un fruct foarte versatil, astfel ca odata ce te vei apuca de gatit nu vei sti cum sa il combini mai bine: langa o felie cu iaurt – dimineata, cu o bucata de branza veche la pranz sau alaturi de o friptura grasa la cina.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea