Cum păstrăm cartofii pentru iarnă

Temperatura in depozitele de cartofii pentru consum trebuie sa se mentina intre 3-4 grade C. La temperaturi mai mici cartofii se indulcesc, si ingheata la – 1 grad C. La temperaturi mai mari incoltesc, si se zbarcesc daca umiditatea aerului este scazuta, ca urmare a deshidratarii. Pastrati la lumina cartofii inverzesc, devin amari si toxici pentru animale si om. Pentru cartofi pastrati pentru consum exista substante sub forma de pudra care impiedica incoltirea. Cartofii destinati pentru samanta nu se vor trata cu asemenea substante.

Cartofii se pot, foarte usor, imbolnavii de putregaiul umed si uscat pe timpul pastrarii. Pentru a creste rezistenta la pastrare, cartofii se lasa 5-6 ore dupa recoltare pe pamant la lumina zilei. Pentru asta recoltarea se face dimineata si dupa masa se strang de pe camp. Cu ocazia strangerii se face si sortarea pentru a indeparta cartofi bolnavi.

Repausul germinal al cartofilor este de 70-100 de zile in functie de soi. Daca s-ar planta dupa 100 de zile de la recoltare, s-ar obtine cei mai multi cartofi de la plantele respective. Gospodinele daca au cartofi indulciti din cauza frigul, pot tine doua saptamani cartofii la temperatura bucatariei si gustul dulce dispare.

In gospodarii, pastrarea cartofilor se face, de regula, in beciuri, in pivnite sau in bordeie si silozuri. Pentru aerisirea uniforma a tuberculilor, acestia nu se pun gramada, jos, in beci, ci se amenajeaza boxe din scanduri. Distanta dintre scanduri trebuie sa fie de 2 cm, pentru a se asigura o buna circulatie a aerului.Tot in acest scop, de la suprafata beciului, respectiv a pivnitei, si pana la baza boxei, se lasa un interval de 15 – 20 cm. De asemenea, la peretele unde este fixat geamul de aerisire, se lasa o distanta intre peretele boxei si cel al beciului, tot de 15 – 20 cm. Intr-un beci astfel amenajat, cartofii se pot pune intr-un strat de 2 – 2,5 m inaltime, in timp ce fara astfel de amenajari, grosimea stratului de cartof nu trebuie sa depaseasca 1 – 1,2 m.

Indiferent, daca sunt amenajate sau nu pentru pastrarea cartofilor, inainte de a se incepe recoltarea, pivnitele trebuie reparate, curatate si dezinfectate. Boxele se scot, se curata si se varuiesc cu var proaspat, care este si dezinfectant. Bine este ca dupa aceasta sa se faca si o dezinfectie cu sulf. In acest scop, se inchid bine ferestrele, micile crapaturi, astupandu-se cu hartie. Se asaza apoi in mijlocul incaperii o tabla sau o galeata veche cu jar, peste care se pune praf de sulf. Se inchide apoi usa pivnitei, respectiv a beciului, captusind-o si pe aceasta cu hartie, pentru a impiedica iesirea sulfului. Dupa 2 – 3 zile incaperea se aeriseste.In acest scop, se deschid ferestrele si usile beciului in timpul noptilor de toamna, cand nu este pericol de inghet, iar ziua se tin inchise.

Aerisirea trebuie facuta cu multa grija, mai ales in primele zile dupa depozitare, cand tuberculii transpira mai intens. In timpul iernii, trebuie avut grija ca aerisirea sa se faca numai ziua, doar 3 – 4 ore, cand temperatura aerului, afara, este de 1°C. Indiferent de modul cum se face pastrarea, in beciuri, in pivnite, in silozuri, in depozite speciale, aerisirea este o masura de mare importanta. Intrucat dupa recoltare, procesele vitale fiziologice si biochimice din tubercul continua, toate operatiile care se fac in timpul pastrarii au drept scop ca aceste procese sa se desfasoare cat mai lent, in primul rand respiratia. In conditii normale de pastrare, pe langa bioxidul de carbon care se formeaza, se degaja si o cantitate apreciabila de caldura, circa 2,5 kcal pe tona si ora, care determina cresterea temperaturii in masa de tuberculi, fapt care accelereaza respiratia, provocand stricarea cartofilor. Din aceasta cauza, respiratia trebuie sa fie cat mai apropiata de minimum, ceea ce se realizeaza prin dirijarea temperaturii, in primul rand, cu ajutorul aerisirii. Prin aerisire, respectiv, miscarea aerului, se realizeaza improspatarea lui, evacuarea caldurii si a vaporilor de apa, degajati in procesul de respiratie.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea