Cum alegi un ceai de calitate?

Fierbinte, rece, verde, negru, de fructe… Ceaiul poate fi de mii de feluri, iar vârsta acestei băuturi este de peste cinci mii de ani. Cândva demult, ceaiul era utilizat exclusiv în calitate de medicament, de unde i s-a păstrat şi denumirea de „elixir al sănătăţii”.

O ceaşcă de ceai dimineaţa are efect tonic asupra organismului. Seara, tot ceaiul îţi poate garanta un somn adânc şi liniştit. Ceaiul negru contribuie la menţinerea capacităţii de lucru pe termen lung, cel verde curăţă organismul şi reduce tensiunea arterială, iar ceaiul de fructe este o sursă puternică de vitamine. Alegerea unui ceai de calitate trebuie făcută cu atenţie deosebită. Ce determină calitatea băuturii? Trebuie să ştim că pentru ceaiul de calitate superioară se recoltează doar vârfurile ramurilor arborilor de ceai – mugurele şi încă două frunzuliţe. Restul frunzelor nu se aruncă, din ele se prepară ceaiul ieftin.

Pe ambalaj putem observa câteva abrevieri specifice. De exemplu, abrevierea OP înseamnă calitate superioară, FP – medie, iar PS – de cea mai proastă calitate. BPS şi PD te avertizează că ceaiul e, de asemenea, de calitate inferioară. La fel, ceaiurile cu frunza mică – rămăşiţe (F) şi praf (D) nu sunt de preferat. Cu cât este mai mărunt ceaiul, cu atât calitatea e mai joasă. Puteţi testa şi singuri calitatea ceaiului, strângându-l în pumn: dacă se sfarmă cu sunet şi nu se preface în praf înseamnă că e calitativ. Un ceai bun, de obicei, este ambalat în hârtie de staniol, pentru a nu-şi pierde gustul şi aroma.

Atrageţi atenţia şi la ţara producător. Patria ceaiului veritabil este China, Japonia sau Ceilon. Pe cutia unui ceai original nu veţi găsi niciodată inscripţii de genul „Made in India” sau „Made in China”. În China, ceaiul este exportat doar de „Compania naţională de export-import de ceai”, anume această denumire trebuie să fie indicată. Pe cutia unui ceai veritabil de ceilon veţi vedea ştampila reprezentativă şi inscripţia „Packed in Sri-Lanka”, iar pe cutia unui ceai din India veţi vedea imaginea unei tinere cu un coş de ceai şi denumirea firmei producătoare.

Există şi alte inscripţii – de exemplu, „Garden Fresh” înseamnă că ceaiul este ambalat în acelaşi loc în care a fost crescut. Acesta este un indicator foarte bun, deoarece în timpul transportării ceaiul, de asemenea, îşi pierde o parte din calităţi.

Nouă sfaturi pentru alegerea unui ceai calitativ:

1. Cumpăraţi ceaiul doar în magazine specializate.
2. Ceaiul trebuie să fie ambalat în ţara producătoare.
3. Ceaiul îşi pierde calităţile în timp, aşadar asiguraţi-vă că materia primă a fost recoltată cu cel mult 1,5 ani în urmă.
4. Cutia de ceai trebuie să aibă o „fereastră” transparentă prin care să se vadă conţinutul ei.
5. În ceaiul de calitate superioară toate frunzele sunt identice.
6. Pe cutie întotdeauna trebuie să fie indicat termenul de valabilitate.
7. În cazul în care ceaiul e ambalat într-o cutie de carton, înăuntrul acesteia trebuie să fie un ambalaj de hârtie de staniol.
8. O băutură calitativă nu este niciodată ieftină.
9. Dacă ceaiul deja cumpărat nu vă inspiră încredere, puteţi testa calitatea acestuia cu ajutorul unei lămâi. Puneţi în ceai o felie de lămâie – dacă băutura se deschide la culoare, fiţi liniştiţi – ceaiul e calitativ. Dacă nuanţa nu se schimbă, înseamnă că aveţi în cană un produs contrafăcut.

Elena Sărăteanu

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

 

2 comentarii

  1. Bogdan Blandu says:

    Buna seara! Sunt un amator al ceaiurilor chinezesti in special si doresc sa aflu daca in Chisinau se pot gasi la magazinele de specialitate sau in de partamentele de ceai al supremarketurilor anumite produse ale unei firme ruso-chineze „Lend Grand”: http://www.china-tea.ru/ .In Iasi unde locuiesc am gasit acu cativa ani doua tipuri din seria lor,un ceai negru Yunnan,oolong si un ceai verde cu lamaie! Mi-au placut foarte mult dar nu am mai gasit! Ma gandesc ca se comercializeaza in Moldova si daca ati putea spune cum as putea gasi sau lua contact cu distribuitorul! Multumesc mult de ajutor!


  2. Buna, diversitatea de ceaiuri aici este foarte mare, o sa ma uit mai detaliat in magazine si api o sa-ti spun. O zi faina

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea