Beneficiile fibrelor în dietă

Multă vreme, fibrele nu au fost apreciate la adevărata lor valoare pentru că din punct de vedere nutritiv nu par a fi prea importante. Recent însă, cercetătorii au demonstrat că fibrele sunt foarte importante în organism în principal pentru combaterea unor afecţiuni ca şi constipaţia, colonoul iritabil şi hemoroizii, obezitatea, diabetul, cardiopatia hischemica. Dacă iubeşti mâncărurile preparate din fasole, iată o scuză bună ca să le mănânci cât de des vrei, mai ales dacă le amesteci cu produse preparate din făină: fibrele.

Fibrele sunt ingrediente magice care ajută la menţinerea în formă bună a sistemului digestiv. Digestia sănătoasă contribuie la scăderea greutăţii şi la îmbunătăţirea sănătăţii, înseamnă un risc scăzut faţă de multe dintre bolile zilelor noastre – cum ar fi: cancerul de stomac, diabet şi multe altele.

Fibrele nu sunt digerabile si nu contin nutrienti. Dar fibrele sunt foarte recomandate datorita capacitatii lor de a se misca prin tractul digestiv mai repede, prevenind mancarea sa „putrezeasca” in tractul digestiv, evitand astfel aparitia multor boli moderne. Ceea ce inseamna ca mancarea se digera mai repede si bucatile nedigerabile, inclusiv fibrele, sunt eliminate mai rapid.

In plus, fibrele sunt cunoscute prin faptul ca absorb apa, facand-o mai usor de transportat. Acest lucru ajuta la prevenirea constipatiei. De asemenea, cand apa este absorbita in stomac, ii ofera acestuia senzatia de „plin”, de saturatie, si deci micsoreaza cantitatea de mancare pe care ati consuma-o.

Consumul zilnic recomandat de fibre este de 35 grame. In realitate, o dieta normala ofera doar 12 grame sau chiar mai putin de fibre. Fibrele vin in forme diferite si surprinzatoare.

Deci, care alimente sunt bogate in fibre?

un mic dejun sau cina care sa includa fasole iti va oferi aproape 10 grame de fibre. Fasolea uscata, mazarea, lintea sunt surse excelente de fibre.

painea din faina integrala are mai multe fibre decat cea alba: aproape 3 grame pe felie, in comparatie cu 0,6 grame la faina alba.

Ceea ce inseamna ca jumatate de ceasca de fasole gatita cu o felie de paine din faina integrala va oferi o treime din fibrele care sunt necesare zilnic.

Daca nu-ti place faolea gatita, exista si alte alimente pe care sa le alegi:

1 mar contine in jur de 4 grame de fibre;

un pahar de prune uscate contine mai mult de 11 grame;

3 morcovi proaspeti pe zi, vor oferi 6 grame de fibre;

varza si salatele sunt de asemenea surse bogate de fibre.

Dar trebuie retinut ca nu este indicat sa cresti nivelul de fibre din dieta dintr-o data. Aceasta ar putea sa te faca sa te simti nu prea confortabil. Cel mai bine este sa adaugi fibrele in alimentatie treptat, pentru a-i da corpului timp sa se adapteze la noul dar sanatosul mod de a manca.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea