Beneficiile naturii – Mazărea verde

Mazarea este originara din Asia centrala si Europa si a fost consumata de catre oameni timp de mii de ani. Este mentionata in Biblie si a fost pretuita de civilizatiile egipteana, greaca si romana. Abia in secolul al XVI-lea tehnicile de cultivare au obtinut mai multe varietati de mazare, iar oamenii au inceput sa o consume in stare proaspata, nu doar uscata. Chinezii au fost primii care au consumat atat pastaile, cat si boabele de mazare.

Pentru ca temperaturile sunt tot mai scazute afara si avem nevoie de cat mai multe vitamine si minerale, trebuie sa stim ca mazarea verde este un adevarat depozit de nutrienti, continand 8 vitamine, 7 minerale, fibre si proteine. Iata cateva din beneficiile acesteia asupra organismului:

Intareste oasele
Mazarea verde contine nutrienti foarte importanti pentru mentinerea sanatatorii osoase. E o buna sursa de vitamina K pe care organismul nostru o descompune partial in K2, substanta de activeaza osteocalcina – o importanta proteina noncolagenica din os.

Osteocalcina ancoreaza moleculele de calciu in interiorul oaselor.
Mazarea verde este, de asemenea, o buna sursa de acid folic si vitamina B6. Acesti doi nutrienti reduce inmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteina, o molecula periculoasa ce poate determina osteoporoza.

Beneficii asupra cordului
Pe langa afectarea oaselor, homocisteina contribuie la arteroscleroza prin abilitatea de a deteriora vasele sanguine. Prin urmare, acidul folic si vitamina B6 sprijina sanatatea cardiovasculara. Vitamina K este elementara pentru pastrarea unui abilitati sanatoase de coagulare a sangelui.

Energizarea organismului
Multitudinea de nutrienti din mazarea verde ajuta la energizarea organismului.Vitamina B1, vitamina B6, vitamina B2, Vitamina B3 sunt toate elementare pentru metabolizarea carbohidratilor, a proteinelor si a lipidelor. Fierul din mazare ajuta la o functionarea normala a celulelor din sange. Carentele de fier provoaca anemie, oboseala, sistem iminitar scazut si capacitati de invatare diminuate. Mazarea este, de asemenea, o buna sursa de vitamina C, substanta care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Pastreaza sanatatea organismului
O parte din nutrientii din mazare, inclusiv vitamina C, sunt elementari in protejarea organismului impotriva cancerului. S-a dovedit ca un consum ridicat de vitamina C reduce riscul de aparitie a celor mai multe forme de cancer: leucemie, limfom, pulmonar, colorectal, pancretic, mamar, de prostata, ovarian etc. Vitamina C ofera cea mai eficienta protectie antioxidanta, ajutand organismul sa faca fata cu bine poluarii din mediu si toxinelor la care suntem expusi. Stimuleaza sistemul imunitar si inhiba formarea substantelor ce pot cauza cancer (de exemplu, nitrosaminele pe care organismul le produce cand digera carnuri procesate ce contin nitrati).

Alte beneficii ale mazarii ar fi:
Prin continutul scazut de calorii, sunt o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.
Fibrele din componenta mazarii o recomanda persoanelor care sufera de constipatie.
Luteina din mazare protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
Mazarea verde incetineste procesul aparitiei glucozei in sange, pastrand astfel constant nivelul de energie necesar organismului.

Precautii in consumul de mazare:
Mazarea verde contine purine, substante ce pot cauza probleme persoanelor sensibile la efectele lor. Purinele se pot transforma in acid uric, excesul de purine din organism, conducand inevitabil la exces de acid uric. Doua dintre afectiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta si calculii renali. De aceea, persoanele ce sufera de aceste boli e bine sa limiteze sau sa evite consumului de mazare.

Retete ce au la baza mazarea sunt nenumarate si o puteti combina de fiecare data cu altceva. Important este sa o combinati cu legume si carne potrivita si sa nu uitati ca beneficiile ei sunt nenumarate, facandu-va doar bine atunci cad o consumati.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea