Un mod sănătos de a ţine post


De o săptămână am intrat în post. Decizia de a tine post este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de putinta. Multi dintre noi nu reusesc sa tina tot postul de 40 de zile desi isi propun si simt in adancul sufletului lor ca este un gest cel putin firesc inainte de marea Sarbatoare a Nasterii Domnului.

Unii tin prima si ultima saptamana de post; altii aleg sa tina in fiecare zi de luni, miercuri si vineri in fiecare saptamana. Iar altii pornesc cu avant si dupa 4-5 zile esueaza lamentabil intr-un cotlet de porc la gratar la masa de seara, dupa o zi incarcata de prea mult stres.

De ce tine sa poti sa tii postul? Evident, de vointa, in primul rand, asta daca tot te-ai decis ca vrei sa tii acest post. De ce vrem sa tinem post? Atat pentru beneficiul spiritual adus, cat si pentru cel pentru sanatate. Cand ne tinem departe de toxinele animale, digestia este mai usoara, la fel este si sufletul si astfel esti mai inclinat catre aspectele spirituale ale vietii, catre a fi mai bun, mai pozitiv, mai iertator, mai tolerant.

Un post ca la carte interzice orice produs de origine animala si exista doar dezlegare la peste in anumite zile conform indicatiilor bisericesti. Insa unii dintre noi nu reusesc sa il tina complet si atunci prefera ca, decat sa nu il tina deloc, sa elimine macar carnea din dieta lor, profitand din plin de beneficiile aduse corpului de o alimentatie mult mai bogata in legume si fructe.

Cei ce tin post consuma doar alimente de origine vegetala, insa exista si varianta mai blanda pentru care multa lume opteaza, anume regimul ovo-lacto-vegetarian in care se consuma produse lactate si oua alaturi de cele vegetale (cu varianta sa de regim lacto-vegetarian, din care se elimina ouale).

Pentru că a trecut puţin timp de când a început, cu siguranţă o să venim în întâmpinarea ta cu reţete de post în următoarea perioadă, tu trebuie doar să vrei să ţii acest post.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea