Condimentele vegetale

În ceea ce priveşte sursele vegetale, condimentele sunt considerate a fi, acele componente naturale ale unor plante, care atunci când se adaugă în cantităţi mici unor alimente, le ameliorează gustul şi care, totodată, aduc şi alte completări, crescând rata metabolică, pe cea digestivă, precum şi calităţile nutritive ale hranei. Trebuie reţinut faptul, că nu toate condimentele sunt de origine vegetală, existând ingrediente de acest tip şi din alte categorii.

Pe vremuri, condimentele erau considerate a fi „antidoturi alimentare” (de exemplu, cimbrul şi mărarul adăugate verzei fierte, combat balonarea şi stimulează tranzitul intestinal, completând astfel neajunsurile legumei de bază) şi doar plantele intitulate „mirodenii” se foloseau ca amelioratori de gust. Din păcate, azi, condimentele se folosesc aproape exclusiv şi destul de des fără discernământ, doar în scopuri gustative, aducând destule deservicii sănătăţii.
Folosirea aproape abuzivă a condimentelor foarte picante în regimul climatic temperat este iraţională şi dăunătoare. Dacă în ţările calde acest obicei este pe deplin justificat (condimentele iuţi şi picante combat parazitozele digestive şi încălzesc organismul, adaptându-l mai uşor căldurii exterioare), la noi, s-ar impune mult mai multă prudenţă. Se ştie că în mod tradiţional, în ţările cu climă caldă nu se recurge niciodată la răcoritoare (lichide sau alimente reci), adaptarea organismului la căldura exterioară realizându-se prin încălzirea sa internă. Acest lucru însemnă că folosirea picantelor este pusă în slujba adaptării corecte a corpului la condiţiile de mediu. Ori în Europa şi în America, condimentele iuţi sunt „stinse” cu lichide reci, ceea ce nu poate conduce decât la fenomene antagonice care lovesc în mod direct aparatul digestiv şi care perturbă metabolismul.

Condimentele, fie ele şi iuţi, sunt utile organismului, multe dintre ele fiind curative, ele trebuiesc utilizate însă, în doze mici şi în combinaţii chibzuite.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea