Beneficiile fructelor uscate „I”

Alegerea ideala cand vine vorba de desert delicios sau de o gustare sanatoasa, fructele uscate sunt un aliat de nadejde in dieta zilnica, aducand beneficii importante sanatatii. In plus, sunt la indemana tot anul si isi pastreaza multa vreme savoarea si calitatile nutritive.

Sursa buna de fibre si vitamine, fructele uscate contin mai multe calorii decat cele in stare proaspata si au foarte putina apa deoarece sunt deshidratate in conditii speciale pentru a se usca si, astfel, sa poata fi pastrate pentru un timp mai indelungat. Pentru a fi folosite la preparate se pot rehidrata. Se lasa la inmuiat, in apa fierbinte, timp de 30-40 de minute.

Pentru anotimpul rece, fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete. Au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Nutritionistii recomanda dieta cu aceste fructe si pentru efectul lor antioxidant in organism.

Stafidele

Tehnica uscarii strugurilor pentru a obtine delicioasele stafide provine din Antichitate, cand era practicata de egipteni si persi. Obtinute printr-un proces de uscare a boabelor de struguri in cuptoare speciale sau prin caldura soarelui, stafidele au diverse marimi, culori si calitati. Delicioase si pline de energie, cu sau fara samburi, mai mult sau mai putin dulci, stafidele satisfac toate gusturile si se consuma ca atare sau ca ingredient al unor prajituri savuroase. Depozitate in frigider, pot fi consumate timp de sase luni.

Principalele sale beneficii terapeutice sunt:

–    Ajuta la pastrarea sanatatii dintilor si a gingiilor, dar si la intarirea oaselor.
–    Combat anemia si constipatia.
–    Pentru continutul lor ridicat de fenol, sunt apreciate pentru efectele antiseptice, antiinflamatoare si antioxidante care protejeaza indeosebi sistemul cardiovascular.
–    Stafidele contin baron, un mineral cu proprietati benefice asupra oaselor la femei, prevenind osteoporoza.
–    Sunt indicate persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului; nu contin grasimi, fiind in schimb bogate in fibre.

Prunele uscate

Daca cele proaspete sunt doar o amintire, in sezonul rece prunele uscate sau poamele se gasesc cu usurinta, pastrandu-si toate calitatile binefacatoare. Ele s-au dovedit a avea un continut de antioxidanti de doua ori mai mare decat fructele de padure, considerate pana nu de mult campioane ale mentinerii imunitatii.

Bogate in fibre, vitamina A, potasiu si cupru ele au un continut record de antioxidanti ce protejeaza eficient multe tipuri de cancer. De asemenea, prunele uscate ajuta la pierderea in greutate si regleaza nivelul de zahar din sange. Contin si beta-caroten, care previne osteoartroza sau artritele reumatice. Iata si alte beneficii ale lor de cunoscut:

–    Sunt un bun tonic, cateva prune uscate reprezinta gustarea ideala atunci cand va simtiti lipsiti de energie.

–    Protejeaza inima, previn problemele colonului si diabetul prin incetinirea procesului de absorbtie a glucozei in sange, reduc riscul maladiei Alzheimer si regleaza tensiunea.

–    Trateaza cu succes constipatia, avand efect laxativ. Pentru bune rezultate in acest sens se pun seara 6-7 prune uscate in apa la hidratat si se consuma a doua zi pe stomacul gol.

Piureul de prune uscate este un aliat in curele de slabire. 200 g de fructe, inmuiata si trecute prin masina de tocat, asezonate cu putina scortisoara, au un gust delicios si sunt foarte satioase. Acest piure, amestecat cu pere proaspete, inlocuieste cu succes hrana pentru o zi. Meniul se poate repeta de doua ori pe saptamana si dupa o luna se constata efectul: trei kilograme in minus.

Saptamana viitoare vom continua peripul prin lumea fructelor uscate…

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea