Trucuri alimentare pentru sclavii ronţăitului


De câte ori vi s-a întâmplat şi vouă să staţi la birou sau în faţa televizorului şi să vă daţi seama că ronţaiţi încontinu ceva? Pentru a scăpa însă de acest obicei este nevoie să respectăm o serie de regului, chiar dacă ni se par de multe ori prea stricte. Nu dorim să ajungem în situaţia de a apela la o cură de slăbire, care garantat este mai severă.

Să ne facem timp să luăm mese complete şi regulate. Să formăm reflexul de a mânca la ore fixe pentru a ne impune o disciplină alimentară. Să ne ţinem sub control impulsurile sau accesele violente de foame din cauza cărora mâncam întruna. Să încercăm să determinăm cauzele apariţiei acestui obicei pentru a-l combate.
Între mese, mai ales în cazul în care ni se face foame, să luăm o mică gustare pentru a preveni abaterile sau excesele care pot apărea la masa urmatoare. Să consumam brânză de vaci sau crudităţi fără restricţtie. Între mese, mai putem bea o cană de ceai, o cafea uşoara sau, şi mai bine, o infuzie pe bază de plante aromatice. Să ne asezăm la masă cât timp luăm această gustare, mestecând bine alimentele.
Sa ne golim dulapurile si frigidere de gustari dulci sau grase. Cele ale copiilor vor fi tinute “sub cheie”, sub observatie stricta de catre ei si numai pentru ei. Este un exercitiu de responsabilitate interesant pentru educatia lor nutritionala.
Sa nu uitam ca nu exista limita cantitativa pentru alimentele premise. Nu trebuie sa ne temem sa mancam destul in timpul mesei, pentru a nu cadea in pacatul rontaitului (ciugulitului) obisnuit! Sa ne taiem pofta de mancare inca inainte de a ne fi foame!
Sa nu sarim vreo masa, caci, pentru a nu ne simti slabiti in timpul zilei, suntem tentati sa luam mici gustari nepotrivite programului nostru de slabire.
Sa reintroducem produsele care contin amidon la unele mese, mai ales la pranz, deoarece ele contin zaharuri lente care ne feresc de accesele violente de foame intre mese. Produsele care contin amidon reprezinta cele mai inedite mijloace de a taia foamea, cu conditia sa fie consumate la pranz, moderat si nu in fiecare zi.
Pentru a nu ceda tentatiilor, in momentul in care simtim ca ne slabeste vointa, sa ne ocupam mainile si mintea cu ceva: sa scriem prietenilor, sa scriem in jurnalul alimentar, sa facem comentarii in albumul cu fotografiile din ultima calatorie. Pictura, broderia sau orice alt lucru manual sunt, de asemenea, demne de luat in consideratie. Sa iesim la o plimbare pentru a ne aerisi mintea. Sau sa ne admiram in oglinda primele rezultate ale regimului pe care il parcurgem pentru a ne motiva mai bine.
Sa preferam un fruct intreg unui suc de fructe, chiar facut in casa. Sucul de fructe nu da satietate si furnizeaza doar zaharuri – sigur, pe langa apa – si mai ales vitamine. In schimb, fructele consumate intregi dau aceasta senzatie de satietate gratie aportului suplimentar de pulpa si fibre (acestea din urma limitand, de astfel, absorbtia rapida a zaharurilor din fructe).
Daca simtim o senzatie violenta de foame, sa nu mancam in nici un caz zahar si produse echivalente sau derivate (produse de patiserie, cofetarie, ciocolata, bomboane). Intr-adevar, pe langa faptul ca ne dezechilibreaza ratia, acestea provoaca o “inundatie” de insulina in corp, favorizand stocarea zaharului in exces sub forma de grasimi de rezerva. Cea de-a treia consecinta nefasta este scaderea nivelului de zahar in sange si, implicit, aparitia senzatiei de foame.
Cu o anumita doza de autocontrol in primele zile, poftele sau tentatiile pot sa dispara complet in 2-3 saptamani, mai ales daca se propune o activitate de substitutie. Sa inlocuim deci progresiv gustarile sau eventualele impulsuri alimentare cu sedinte de refacere a formei (exercitii fizice, de respiratie, de relaxare). Unele dintre acestea se pot realiza chiar si la birou in pauzele de lucru.
Sa refuzam in mod sistematic alimentele aduse de colegii de lucru. Ne revine sarcina de a gasi un pretext politicos si adaptat situatiei. La inceput va fi mai greu, apoi acestia vor inceta sa ne mai faca oferte.
Sportul este, contrar ideilor preconcepute, un mijloc natural de a taia foamea, pentru ca efortul fizic provoaca secretia unei substante “glico-peptidice” care actioneaza asupra creierului si care miscoreaza stimularea centrului foamei, favorizandu-l pe cel al setei.
Sa ne alcatuim meniul din timp si sa-l respectam pentru a rezista mai usor momentului impulsiv al foamei. Sa ne amintim momentele propice “rontaitului” si sa pregatim ceva ca substitutie. Sa invatam sa ne concentram asupra altor lucruri cand vine momentul foamei…Credeţi că pare mai simplu decât este?

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea