Cartofi cu pui la ceaun
– 500 gr. cartofi
– 1 piept de pui
– un ardei gras
– 1 ceapă
– boia dulce
– 2 linguri pastă de roşii
– 1 linguriţă tarhon uscat
– pătrunjel verde
– sare, piper
– ulei de măsline
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii şi îi tăiaţi felii. La fel procedaţi cu ceapa şi cu ardeiul. Pieptul de pui îl tăiaţi bucăţi nu foarte mici. Puneţi totul într-un ciaun (vă asiguraţi că aveţi unul cu capac). Presăraţi sare şi piper, adăugaţi tarhonul mărunţit şi uleiul de măsline apoi amestecaţi totul. Pasta de roşii o diluaţi într-o cana de apă şi o adăugaţi în ciaun (apa trebuie să acopere cartofii şi carnea). Presăraţi şi pătrunjelul tocat apoi puneţi capacul şi băgaţi ciaunul în cuptorul încins în prealabil. După aproximativ o oră puteţi să scoateţi capacul şi mai lăsaţi aşa în cuptor aproximativ 15 minute. Când serviţi această elicatesă asiguraţi-vă că pe masă sunt murături. Poftă buna!
Notă:
Pentru această reţetă eu am inaugurat un ciaun din lut ars cu capac şi mâncarea a ieşit delicioasă. Să aveţi grijă la cantitatea de sare pe care o puneţi pentru că tarhonul are proprietatea de a săra mâncarea. Această proprietate se datorează nu atât uleiurilor eterice, care se regăsesc în procent de 1% în frunzele de tarhon, ci sărurilor minerale de sodiu şi potasiu aflate în cantitate mare în plantă.