Miturile cafelei, sănătoasă sau nu?

Fiecare zi îşi are momentele ei de magie, mai ales atunci, când abia desprins din căldura moale a aşternutului, mergi întins spre bucătărie, înca dormind, ca să apeşi butonul filtrului de cafa şi să pregăteşti cafeaua de dimineaţă. Şi-apoi, îmbătat de aroma binecuvântată care emana odată cu aburii, să simţi cum te trezeşti la viaţă, cum capeţi puteri pentru înca o zi.

În ceea ce priveşte consumul de cafea, părerile sunt încă împărţite. Un consum moderat de cafea nu face rău nimănui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar în exces, acasă, la birou, cu prietenii, şi încă două, trei după amiaza de sete, de plictiseală ori ca să ţii companie cine stie cui, face rău.

Consumată moderat, două ceşti pe zi, una dimineaţa şi alta după amiaza, cafeaua are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce starea de oboseală, îmbunătăţeşte digestia şi stimulează activitatea intelectuală, capacitatea de memorare şi concentrare.

Tot mai multe voci am început sa favorizeze consumul cafelei fără cofeină şi această variantă decofeinizată a cafelei este asociată cu un stil de viaţă sănătos. Dar oare lipsa cofeinei o face să fie atât de sănătoasă cum se spune?

Ameţeala, tulburările cardiace şi insomnia sunt câteva dintre efectele adverse ale consumului excesiv de cafea la o persoana sănătoasă, iar persoanele sensibile la cofeina pot avea tulburari chiar şi la consumul unor doze mici. Prin urmare, ne îndreptăm atenţia spre cafeaua decofeinizată. Este ea o alternativă?

Efectele consumului de cafea fără cofeină

Consumul de cafea fără cofeină predispune la apariţia afecţiunilor cardiace, deoarece aceasta creşte nivelul colesterolului rău din organism.

Cafeaua decofeinizată poate creşte riscul de apariţie al cancerului. Pentru a înlătura cofeina din boabele de cafea se folosesc anumite substanţe chimice dăunătoare pentru organism.

Boabele de cafea decofeinizate nu sunt total lipsite de cofeină. Întregul proces de decofeinizare înlătură cofeina din cafea în procent de 97%. Din acest motiv, persoanelor sensibile la cofeina li se recomandă prudenţă în consumul acestui tip de cafea.

Alternativa sănătoasă

Exista o varietate de cafea care conţine în mod natural foarte puţina cofeina, nefiind nevoie să treacă prin procesul de decofeinizare. Este vorba despre cafeaua arabica, originară din Etiopia, varianta cea mai sănătoasă a cafelei fără cofeină.

O alterativa la cafeaua fără cofeină ar fi „cafeaua” obţinută din cereale, de exemplu secara, sau din cicoare. Această băutură stimulează funcţionarea vezicii biliare şi a ficatului, făcându-ne să ne simţim mai tonici.

Cafea solubilă

Aceasta poate duce la apariţia celulitei şi poate agrava problemele cu stomacul. Lumea consumă tot mai multă cafea solubilă datorită rapidităţii cu care este preparată. Cafeaua solubilă a fost inventată de chimistul elvetian Max Morgentaller, în data de 24 iulie 1938. De fapt, în compoziţia ei intră doar 15% boabe de cafea. În plus, calitatea lor poate fi pusă sub semnul întrebării. Mulţi producători susţin că folosesc tipul „Arabica” însa, de fapt, folosesc tipul mai ieftin, „Robusta”.

În plus, cafeaua solubilă conţine şi coloranţi şi arome artificiale. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate, trebuie să alegi o cafea solubilă de calitate superioară, care este mai scumpă decat restul. Chiar şi aşa, dezavantajele consumului de cafea solubilă comparativ cu cea naturală sunt evidente.

Până la urmă fiecare ar trebui să ştie ce fel de cafea îi face bine şi care nu. Important este să nu facem exces de nici un fel şi să consumăm totul cu moderaţie.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Un comentariu


  1. buna! sunt camelia femeia cu ideea . fiecare zi trebuie sa pregatesc cafeaua cat ai bate din palme.lui andrei ii dau cafea si cu nuci,lui maria ii prepar o cafea cu miere si piersici .iar mie e imi place asa cum e.si astfel prepar cafeaua cat ai bate din palme

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea