Beneficiile fructelor uscate (II)


Aşa cum am promis săptămâna trecută continuăm periplul prin lumea fructelor uscate şi vă spun care sunt beneficiile acestora.

Curmalele

Fructe exotice, produse de o specie de palmier, curmalele uscate sunt nu numai gustoase, dar reprezinta si o sursa importanta de carbohidrati. Sunt bune energizante datorita continutului de pana la 70 % fructoza, inlocuitor ideal al zaharului pentru cei dependenti de dulciuri.

Unele dintre fructele cu cel mai bogat continut de fier, curmalele, ca parte a dietei zilnice, sunt ajutor de nadejde pentru fetele si femeile expuse anemiilor feriprive, atat pe durata ciclului menstrual, cat si odata cu apropierea menopauzei. Doar sapte curmale asigura mare parte din necesarul zilnic de fier.

Cei care doresc sa se ingrase cateva kilograme pot sa consume cu incredere ca desert aceste fructe bogate in calciu, potasiu, fosfor, magneziu si caroten. Sunt un bun remediu si in afectiunile digestive. Persoanele astenice sau aflate in convalescenta se pot bucura de calitatile lor revigorante.

Curmalele intaresc imunitatea si sunt energetice. O gustare care contine curmale, asezonate cu putin susan, este o sursa de acizi grasi polinesaturati si de proteine. Dieta bogata in curmale imbunatateste activitatea cardiaca, combate anemia si insomniile, putand inlocui zaharul si dulciurile rafinate.

Cand le alegeti in magazine, evitati-le pe cele galbui, cu aspect uscat, ca sa puteti avea siguranta ca sunt fragede. Nu se recomanda diabeticilor!

Smochinele

Fructele de smochin erau adorate de greci, care in vechime, pentru mult timp, au interzis exportul lor. Romanii, la randul lor, le considerau sacre.

Si fructele uscate de smochin au calitati curative deosebite datorita aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C si B6, vitamine usor asimilabile. 100 g de smochine contin o cantitate de calciu de aproape doua ori mai mare decat laptele. Iata si alte beneficii terapeutice de stiut:

–    Ajuta la detoxifierea organismului si sunt utile in curele de slabit datorita continutului de fibre hranitoare, ce tin departe senzatia de foame. Doar sase smochine va pot asigura aproape jumatate din necesarul zilnic de fibre. Aceasta este cantitatea optima si pentru o gustare sanatoasa!

–    Magneziul din smochine este de folos functionarii optime a sistemului nervos.

–    Ajuta la oxigenarea celulelor si tin departe radicalii liberi.

–    Previn cancerul prin continutul de benzaldehida, un puternic agent cancerigen.

–    Recunoscute ca fructe foarte energetice (215 kcal la 100 g), smochinele sunt alimente nutritive care au avantajul ca se digera usor. Introduse in dieta, ele combat constipatia, tulburarile digestive, furunculoza, previn anemia si diferite forme de cancer.

Caisele

Caisele uscate contin foarte multe fibre si beta-caroten, dar si vitaminele A si C, magneziu si fier, avand un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de ele provin din zaharuri.

Caisa ajuta la imbunatatirea celulelor ce tin de memorie datorita continutului de fosfor si detoxifica cu succes orice organism „obosit”. Combat insomnia si sunt indicate a fi mancate pentru un somn linistitor de noapte. Iarna cand nu se poate consuma fructul proaspat, se consuma sub forma uscata, acestea pastrandu-si multe din proprietati. Caisele uscate uscate contin de 4-5 ori mai multe minerale si oligo-elemente decat cele proaspete, dar sunt mult mai calorice: 100 g de caise uscate furnizeaza 200 calorii. In plus, au un usor efect laxativ, fiind de ajutor persoanelor care sufera de constipatie.Conform unui studiu, caisele si, in general, alimentele bogate in caroten scad riscul cancerului.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea