Tocăniţă de porc cu morcovi
Ingrediente:
– 400 gr pulpa de porc
– 1 ceapa rosie mare
– 1 morcov mare
– marar, patrunjel proaspat
– sare, piper
– boia de ardei iute
– 50 ml ulei de masline
Mod de preparare:
Se spala carnea si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie solzisori iar apoi se pune in ulei la calit. Morcovul se curata, se da pe razatoarea mare si se toarna peste ceapa cand aceasta s-a rumenit. Se lasa totul la foc mic pana se inmoaie putin si morcovul apoi se adauga carnea. Se amesteca bine si se lasa pana cand carnea devine alba, apoi se adauga o cana de apa, sare si piper dupa gust. Se lasa in continuare la foc mic aproximativ 1 ora apoi se adauga boia de ardei iute si verdeturile tocate marunt. Cand s-a inmuiat carnea si lichidul s-a transformat in sos, se opreste facut si se mai lasa acoperit cu un capac aproximativ 15 minute.
Tocanita se servveste calda alaturi de o carnitura de cartofi piure sau orez. Pofta buna!
Nota:
Morcovul, aliment banal, aflat la indemana oricui, poate parea greu de crezut ca este, totusi, printre cele mai vechi medicamente antitumorale consemnate in istoria medicinei. Cu mai bine de doua milenii in urma, marele medic si farmacist grec Dioscorides nota despre frunzele acestei legume ca „administrarea lor face sa se retraga tumorile si curata sangele”. De altfel, trebuie stiut ca vreme de mii de ani morcovul a fost consumat integral, nu doar radacina, ca in timpurile noastre, ci si frunzele, florile si chiar semintele. Aceste parti ale morcovului au proprietati medicinale cu totul speciale si care, fara indoiala, merita sa fie cunoscute.